ANNONS

Nu har Erik ställt in siktet på EM i Kroatien

AVESTA. Precis som för många andra idrottare har det senaste året varit tråkigt för bågskytten Erik Jonsson. Men nu har han tagit avstamp för att nå Europamästerskapen i Kroatien i september. – Jag har inte tränat så mycket som tidigare och det har inte varit en tävling på över ett år, berättar han.

Avestasonen Erik Jonsson är minst sagt meriterad och i prisskåpet finns bland annat fem VM- och tre EM-guld samt två segrar i World Games och över 40 SM-guld. Men när coronapandemin kom för drygt ett år sedan blev det tävlingsstopp.
– Ja, den sista riktiga tävlingen jag har skjutit var Lancaster Classic i USA för mer än ett år sedan, berättar Erik.
Lusten att träna tröt och Erik erkänner att han inte alls har tränat lika mycket som tidigare vintrar.
– Nej, men nu har jag kommit i gång igen.
Det finns en förhoppning att vi ska få bukt på coronapandemin och att vi åter kan börja leva lite som vanligt igen. Det skulle i så fall innebära att Idrottssverige också kommer i gång.
– Sporten bågskytte har tappat många utövare under coronan. En anledning är att många ledare är äldre och är i riskgrupperna.

Erik har som årets stora mål att i höst få åka på EM i Kroatien.
– Jag hoppas att mästerskapet blir av.
Förbundet har dock gått ut med information om att ekonomin bara tillåter att de betalar resan för en skytt i varje klass. Efter de fyra uttagningstävlingarna ska de som ligger i topp skjuta en final. Vinnaren i den får resan betald.
– Jag tycker att det är konstiga regler, men jag hoppas att de kan tänka om. Om jag inte får resan betald åker jag inte, det kostar trots allt 15 000 till 20 000 kronor. Då lägger jag hellre de pengarna på tävlingen i USA som vi var på i fjol, säger han.

Den första deltävlingen av fyra avgjordes den gångna helgen och det blev en bra start för Erik.
– Jag fick ihop 338 poäng, det är riktigt bra. Ungefär som på träning.
Han vann också sin klass i en tävling som innehöll alla slags väder.
– Det var sol, regn, snö och blåst. Riktigt besvärligt, säger Erik som var 16 poäng före tvåan Mats Ottosson.
– Men egentligen var det ingen tävling, det får vi inte ha. Det kallas pay-and-play och man går banan med den man åkt dit med i samma bil. Allt för att det ska vara coronasäkert, berättar han.
Tre ”deltävlingar” återstår, närmast i Eksjö den 5 juni.
– Men den står jag över. Nu siktar jag in mig på tävlingen i Avesta den 19 juni. Det räcker om man är med i tre av de fyra deltävlingarna.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS