Peter Vidberg och partnern Lina Umb ser fram mot invigningen av den nära 300 kvadratmeter stora byggnaden.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Nu har en ny knutpunkt och festlokal tagit form i Kärrgruveparken

Peter Vidberg ger Kärrgruveparken nytt innehåll och till våren är den cirka 300 kvadratmeter stora byggnaden klar att tas i bruk.

– The Kiln, som lokalen heter, kommer bland annat att ge utrymme för pub, whiskeyprovningar, konferenser, födelsedagsfirande och bröllop, säger Peter Vidberg.

Folkparken i Kärrgruvan har en lång historia och var en gång en given plats för den svenska artisteliten.
Peter Vidberg är väl bekant med festplatsen då han växte upp strax intill Kärrgruveparken. Efter avslutad skolgång och några år i Stockholm gick flytten tillbaka till Norberg och jobb som elektriker. Idag arbetar han som elbesiktare av kraftledningar i hela Sverige och driver företagen Power Inspection Sweden AB samt Vidberg Fastigheter & Event AB.
Sedan 2018 är han också ägare av Kärrgruvans Folkets park som nu utökas med ytterligare en byggnad – The Kiln.

Peter Vidberg möter upp vid det pågående bygget tillsammans med partnern och särbon Lina Umb.
– Det har varit en lång och seg bygglovsresa, och ett tag var vi nära att ge upp, säger Peter Vidberg och fortsätter:
– Det var först i månadsskiftet november-december förra året som vi gjöt plattan. Sen har det gått fort och i måndags kom takstolarna upp.Peter berättar att han redan har fått förfrågningar om uthyrning och han beräknar att allt ska vara klart för invigning i april-maj.

Peter Vidberg är whiskeysamlare och han planerar bland annat för whiskeyprovningar, whiskeypub och även mässor.
– Tanken att arrangera en mindre whiskeymässa, men framför allt kommer det att finnas en bra lokal med dansgolv, scen och restaurang, säger Peter och tillägger:
– Alla andra byggnader i parken är öppna och väderberoende, men jag ville ha en inomhusarena. Dessutom vill jag inte förstöra övriga byggnader genom att börja sätta upp väggar med mera, de ska bevaras i original.

Kärrgruveparken byggdes upp under en 20-årsperiod efter att föreningen bildades 1914. Parkens byggnader har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär och folkparkerna var en del av arbetarrörelsen. De började byggas runt om i Sverige kring sekelskiftet 1900. Nu har många parker gått i graven och de folkparker som finns kvar är kulturminnen värda att bevara.
Kärrgruveparken är ett exempel och vi är många som besökt parken under dess storhetstid, bland annat sommarsäsongen 1983. Då gästades Kärrgruveparken av bland annat Europe, Carola, Magnus Uggla, Eldkvarn och Thomas Ledin för att nämna några.

Nu är det dags för nästa era och Peter Vidberg ska se till att parken åter lever upp.
– Det är roligt och en utmaning. Men det här är en ren hobbyverksamhet på sidan av mitt huvudsakliga arbete som elektriker och att besikta elledningar runt om i landet, säger Peter Vidberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS