ANNONS

Foto: Illustration: SCB

Nu bor det 287 676 personer i Dalarna

Oförändrat! Så kan vi sammanfatta antalet boende i Dalarna. Det visar Statistiska Centralbyråns senaste siffror för länet. Mest har befolkningen ökat i Rättvik, Gagnef och Säter.

Statistiska Centralbyrån publicerade nyligen helt färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet.
Bilden är tydlig: Befolkningen växer på många håll.
Men i Dalarnas län är folkmängden ganska oförändrad.
I Dalarna bor numera 287 676 personer. Det innebär att folkmängden är i stort sett oförändrad jämfört med 2019 (plus 290 personer).
– I Dalarna har inflyttningen varit större än utflyttningen. Länet registrerar 8 473 inflyttade, jämfört med 8 403 utflyttade. Men det har registrerats flera dödsfall än födslar, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Befolkningen ökar med minst 0,2 procent i 5 av 15 kommuner jämfört med året före.
Den största ökningen i Dalarna står Rättviks kommun för, där har befolkningen ökat med 0,9, medan folkmängden i Ludvika kommun minskade med 1,1 procent.
I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019.
Folkmängden ökar på flera håll, jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland.
Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år.
Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.
– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.
Trenden är ännu tydligare på lite längre sikt: I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan.

På många håll är ökningen markant: 79 kommuner har haft en ökning på över tio procent sedan 2010.
Det finns ett klart geografiskt mönster till utvecklingen: Det är i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren.
I tre län är det fler kommuner som krymper än växer jämfört med 2010: Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.
– Dalarna är ett av de län som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 277 047 till 287 676, alltså en ökning med 3,8 procent, säger Linus Garp.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS