ANNONS

Här läser Inga-Lill Nyman för barn på förskolan Triangeln i Fors.
Foto: Rebecca Linder

Nu blir det mer läsning i förskolorna

FORS. I en tid då allt färre läser för sina barn hemma görs nu extra satsningar för att få in mer läsning på kommunens förskolor.

En del är projektet “Äldre läser för allas barnbarn”. Samtidigt går nu också Kulturrådet in med läsfrämjande insatser i förskolan.
– Det är jättekul att läsa för barnen och det ger också mig väldigt mycket, säger Inga-Lill Nyman, även kallad för “Sagotanten” på förskolan Triangeln i Fors.

Varje tisdag kommer hon hit och läser sagor för barnen i en timme. De har hon gjort i ett år nu ungefär genom projektet “Alla läser för allas barnbarn” som drivs av Skådebanan Dalarna och är sponsrat av Postkodlotteriet. Inga-Lill lånar själv böckerna på biblioteket och läser dem hemma. Detta för att hon ska veta att hon själv gillar dem och för att kunna förmedla en bra sagostund för barnen.

– Jag är pensionär och har ju tid för det här. Det är jättekul att träffa barnen, få berätta sagor för dem och se deras reaktioner. Det blir ett ömsesidigt möte, framhåller Inga-Lill Nyman.
I Avesta kommun är det idag sju förskolor av totalt 18 som har högläsare som Inga-Lill och från bibliotekets sida så hoppas man nu kunna locka fler pensionärer till att vilja bli högläsare.
– Det ger möjlighet till många fina möten mellan generationer och med litteraturen. Personalen på förskolan får lite avlastning och barnen får en till vuxen i sin närhet, säger Therese Hedberg, bibliotekarie i Horndals bibliotek.

För att högläsningen ska ge barnen de första riktigt mysiga och inspirerande vägen till läsning är det viktigt att det är små grupper barn som får höra läsningen, då får de närheten och möjlighet att samtala med den vuxne om boken de läser. Inga-Lill läser för fyra barn åt gången. I sin sagopåse plockar hon fram tre olika böcker. Hon läser med inlevelse och det märks att barnen blir engagerade, de kommenterar och pekar i boken.
– Det är fantastiskt uppskattat bland barnen. Att det kommer någon utifrån och läser blir något extra, säger Anette Stillfors, förskollärare på Triangeln.

Vill man anmäla sig som högläsare kan man kontakta biblioteket. Högläsarna regelbundet och utbyter läs- och högläsningstips.
– Vi skulle vilja att alla Avestas förskolor kunde få en egen högläsare, säger Therese Hedberg.
Samtidigt så har Kulturrådet fått i uppdrag kring läsfrämjande insatser i förskolan. Avesta kommer ha möjlighet att få 90 000 kronor till bokinköp i förskolan. Bokbeställningarna kommer gå att göra under 2019. Medlen här i Avesta kommer att användas till att utveckla de språkliga miljöerna i förskolan och att stimulera till lek och lärande.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS