ANNONS

Totalt fick nio olika aktörer del av pengarna i den andra ansökningsomgången av Bygdepeng Horndal.
Foto: Rebecca Linder

Nu är miljonen utdelad

HORNDAL. Andra ansökningsomgången av Bygdepeng Horndal är nu utdelad och totalt har nu en miljon kronor delats ut till lokala utvecklingsaktiviteter.

– Det är glädjande att så många har vilja att göra bra saker, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).
I maj delades de första slantarna ut, totalt 497 000 kronor gick till sex olika föreningar och deras olika projekt, investeringar och renoveringar.
Pengarna kommer från förtjänsten av skogen som avverkats på Googles mark. Av de totalt 4 miljoner kronorna avsattes 1 miljon till lokala utvecklingsaktiviteter här i Horndal och de resterande miljonerna går till skola och omsorg för hela kommunen. I den första ansökningsomgången beviljades samtliga som ansökte hela beloppet de ansökt om.

Nu i den andra ansökningsomgången blev trycket än högre och totalt ansökte nio olika aktörer om totalt 839 000 kronor. Men i potten fanns bara 503 000 kronor kvar av miljonen.
– Visst är det tråkigt att vi inte kan bevilja allt, men vi är oerhört nöjda med bredden på aktörerna som har ansökt. Får man som Horndalsbo inte del av de här pengarna får man nästan skylla sig själv lite, säger Lars Isacsson.
Han tillägger att i Horndal bor det ungefär 1100 personer och skulle man gör motsvarande satsning på kommunen i stort så skulle det motsvara 23 miljoner kronor.

Samtliga nio som nu ansökte om medel från bygdepengen har beviljats något, men kanske inte hela summan. Bland annat By Horndals PRO som planerar att köpa in nya stolar och en tv där de kan visa gamla Horndalsfilmer. Hede bystugeförening får 85 000 kronor.
– Vi ska anlägga nya badbryggor i Buskasjön då de gamla är i väldigt dåligt skick. Vi ska även lägga nytt golv i bystugan och är oerhört tacksamma, för det här hade vi inte fått till utan det här bidraget, säger Annelie Wennström i Hede bystugeförening.

Det är tre aktörer som beviljades hela summan som de ansökt. By Folkärna pastorat som fick 110 000 kronor som ska användas till att sätta upp en musikteater i församlingshemmet med många medverkande, framförallt ungdomar, från Horndal.
– Det känns som att Horndal behöver en musikteater men vi har inte riktigt lyckats nå fram här. Nu hoppas vi kunna göra det, säger David Johansson.
Även Horndals IF och Folkare konstförening beviljades hela summan som de ansökt om.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 45 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS