På plats nedanför Brunnbäcksstenen står Ing-Marie Petersson-Jensen Avesta kommun, Jan-Olof Montelkius, ordförande i föreningen Dalkarlsvägen, Blerta Krenzi Avesta kommun och Torsten Johansson, vandringsledare och den som står bakom hela projektet.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Nu är Allmogetåget klart för avgång

AVESTA/DALARNA Föreningen Dalkarlsvägen har upplägget klart och 31 maj går starten för Allmogetåget. En vandring för att hedra minnet av dalfolket som deltog i slaget vid Brunnbäck 1521. – Om allmogehären hade danskarna att slåss mot så har vi coronan och förra året fick vi dra i handbromsen. Men det här har vi planerat sedan 2017 och nu kan vi genomföra ett coronasäkert Allmogetåg, säger vandringsledare Torsten Johansson som står bakom projektet.

Konstnären Jan-Erik “Jeppen” Pettersson har målat informationstavlan. “Jag har satt mig in i historien och det var roligt att få göra det här”, säger han.
Vandringsledare Torsten Johansson, Johannes Kotschy Avesta kommun, Ing-Marie Petersson-Jensen Avesta kommun, konstnär Jan-Erik “Jeppen” Pettersson, Blerta Krenzi, Avesta kommun, Jan-Olof Montelius, ordförande föreningen Dalkarlsvägen och Stina Lundkvist från Avesta kommun.
Det är samling vid den speciella Brunnbäcksstenen – ett minnesmärke över slaget som utkämpades där för 500 år sedan. Det var under sitt frihetskrig mot danske kungen som dalkarlarna slog och fördrev danskarna ur provinsen Dalarna.
– När 400-årsjubiléet firades av slaget 1921 samlades 15 000 personer vid den här stenen. Det är svårt att föreställa sig, säger Jan-Olof Montelius, ordförande i föreningen Dalkarlsvägen.
Allmogetåget är årets sista Vasa-firande och det vill man förstås göra till något bra, trots pandemi.
– När vi fick idén om ett Allmogetåg kontaktade vi Avesta kommun och redovisade våra tankar. De var med direkt och kommunen har tidigare lagt ner både tid och pengar på att renovera stenen och området, säger Torsten Johansson.
Han berättar att de genomför vandringen med fokus på allmoge och bergsmännen som de vill lyfta fram. En unik och viktig plats som ska passeras är Vibberbo.
– Peder Svenssons ättlingar bor fortfarande kvar på gården, det är 15:e och 16:e generationen i rakt nedstigande steg.
Från början planerades ett antal större eller mindre ceremonier längs vandringsvägen, med en stor avslutning vid Brunnbäcksmonumenten på nationaldagen den 6 juni. Pandemin har dock satt käppar i hjulet för den ursprungliga planeringen.
– Vi kan inte ha exakt samma etapper utan har två helt nya etapper och etappmål. Vi kommer att sprida ut starten under cirka 1,5 timme för att undvika trängsel. Ceremonierna genomförs i annan form och i några fall ställs de in helt, säger Torsten Johansson.
Det blir också begränsat antal bäddplatser för övernattning och de som kan bör ordna övernattning hos släkt, bo på hotell eller tälta.
– Vi har gott om tältplatser och tälten transporteras med bil. För att få övernatta inomhus ska man testa sig vartannat dygn. Men vi har fått vandringen godkänd av Smittskydd Dalarna bara vi ser till att hålla avstånd och undviker folksamlingar, säger Torsten Johansson.
För att undvika folksamlingar kommer man att ha så kallade “tysta markeringar” där sockenfanor, hemvärnets fanor med flera markerar olika platser, bland annat på Stora torget i Falun. På dessa platser kommer också representanter från hemvärnet och hembygdsföreningen att avlösa varandra.
Hemvärnet kommer också att gå med under en etapp som Soldatprov.
– Föreningen har en krisplaneringsplan i botten så vi exempelvis kan hantera en möjlig smitta under vandringen. Vi har snabbtester och bra koll så det ska inte vara några problem. Synd bara att vi missar samkvämet för det brukar vara så roligt och det var så jag kom med i det här, säger Torsten.
– Man kan gå hela eller delar av etappen. Men vi gärna ha koll på vilka som deltar, det har hänt att vi fått ut och leta efter saknade personer, säger Jan-Olof Montelius.

Avesta kommun är engagerade i vandringen och har tillsatt en arbetsgrupp som fått hitta nya lösningar på grund av pandemin.
– Vi hade hoppats på en folkfest men nu går tyvärr inte det, säger Blerta Krenzi (S), ordförande i kommunfullmäktige, och fortsätter:
– Vi ställer om och utnyttjar det digitala. Vi har ceremoni, talare och musik som vi sänder via vår hemsida på nationaldagen och det kan vem som helst följa hemifrån.
Näringslivsutvecklare Stina Lundkvist berättar att livesändningen startar klockan 12.00 och det blir också medverkan av inbjudna gäster. Medverkar gör landshövding Ylva Thörn, arméchef Karl Engelbrektson, försvarsminister Peter Hultqvist samt musiker.
– Kulturskolans kör kommer också att medverka, säger Stina Lundkvist.
– Det här är en spännande process och vi vill högtidlighålla det här, även om vi fått ändra lite i planerna, säger Johannes Kotschy som ansvarar för evenemanget.
Inför det högtidliga firandet har man också tagit fram en ny Avesta daler som konstnären Jan-Erik “Jeppen” Pettersson designat. Han har tidigare målat den fina informationstavlan vid uppfartsvägen till Brunnbäcksstenen.
Nu är förberedelserna klara och en vandring i fotspåren av Dalarnas allmoge och bergsmän tar sin början. Måndagen den 31 maj inleds första etappen av vandringen som blir mellan Mora och Garsås, en sträcka på 24 kilometer. Söndagen den 6 juni genomförs sista etappen mellan Grytnäs och Brunnbäck och därefter avslutar Avesta kommun vandringen med ett webbsänt program från Karlfeldtsgården. Mer information om vandringen finns på föreningen Dalkarlsvägens hemsida.

Så här ser de olika etapperna ut:
31 maj Mora-Garsås, 24 km
1 juni Garsås-Rättvik, 24 km
2 juni Rättvik-Bjursås, 33 km, alternativt Åhl-Bjursås, 25 km
3 juni Bjursås-Gamla Staberg, 35 km
4 juni Gamla Staberg-Fline, 34 km
5 juni Fline-Grytnäs, 35 km
6 juni Grytnäs-Utsund-Brunnbäck, 16 km

Från Dalarna till Stockholm
Dalkarlsvägen är ett system av stigar och vägar från övre Dalarna ned till Stockholm. Det har etablerats genom de säsongsvisa vandringar, herrarbetsvandringar, som från 1500-talet och fram till början av 1900-talet var en viktig del av Dalarnas folkhushåll. En del av stigarna är restaurerade, andra är nästan igenvuxna men efter hela vägen till Stockholm finns det fortfarande spår av dalfolkets vandringar.

För ett bevarande
Föreningen Dalkarlsvägens syfte är att värna och bruka de gamla vandringsvägarna från Mora till Stockholm som kallas Dalkarlsvägen. Föreningen har som mål att få hela sträckan Mora-Stockholm bevarad och skyltad samt att vandringsleden används av dagens och morgondagen vandrare.
Källa: dalkarlsvagen.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS