Erik “den fjortonde” Nilses och Börje Forslund med källardörren som Gustav Vasa antas ha lagt sin hand på.
Foto: John Leander

November 1520 – Gustav Vasa flyr till Dalarna

AVESTA/HEDEMORA z 25 november för 500 år sedan fick Gustav Vasa veta att hans far halshuggits vid Stockholms blodbad. Gustav jagades av danska knektar och flydde från Sörmland till Dalarna.

Dalälvens södra strand vid Utsund i Avesta kommun. Börje Forslund, en lokalhistoriker och före detta yrkesmilitär från Avesta, sveper med armen över vattnet. Hans ganska bestämda uppfattning är att det var här Gustav Vasa korsade Dalälven på väg in i Dalarna. Inte via Brunnbäcks färja som var den tidens ”riksväg 70” innan broarna fanns.
– Han var enkelt klädd och ville inte att folks skulle notera honom. Och det fanns en färja här vid Utsund också.

Vi går tillbaka till bilen och åker över bron, som finns nu. Vi fortsätter förbi Folkärna och Dicka. Genom skogen till Åsgarn och vidare genom fler små skogsvägar. Vi pratar om hur Gustav måste ha tagit sig fram på stigar och om varför han valde att fly till just Dalarna.
Börje förklarar:
– Det var inte första gången eller sista som dalkarlarna gjorde uppror och här var bergsmännen viktiga. De hade pondus, kunde leda och allmogen var beväpnad på ett annat sätt. Sen var det lynnet på dalkarlarna. ”De ska fan inte komma här och sätta sig på dalkarlarna”, tänkte man.

Medan vi pratar rullar vi ut ur skogarna. Landskapet öppnar sig mot älven i Hedemoratrakten. Vi stannar till i byn Vibberbo och kliver in på en gammal gård som för 500 år sedan tillhörde bergsmannen Peder Svensson. Peder Svensson har förärats en minnessten i Hedemora, för det var han som våren 1521 anförde bondehären som besegrade den danska hären vid slaget vid Brunnbäck. Börje knackar chansartat på dörren till boningshuset. Dörren öppnas av Erik Nilses, som är fjortonde ättling till Peder Svensson i rakt nedstigande led.
– Ja, jag brukar presentera mig som Erik den fjortonde säger han och ler.

Förutom att visa upp en skriven stamtavla har Erik också dagens höjdpunkt förvarad i en sidobyggnad. Han går in där tillsammans med Börje, som sedan ivrigt stånkande baxar ut några hoplappade rester av en mycket gammal dörr.
– Så det är alltså den här dörren som gick till källaren här på gården där din anfader lät Gustav Vasa gömma sig, säger Börje initierat.
Erik Nilses nickar.
– Ja, det sägs så.

Vi har landat rakt i berättelsen om hur Sverige blev det land vi är i dag och går in och fikar en lång stund med ”den fjortonde”.
Sen rullar vi ut ur Vibberbo och vidare, för att komma till ett gammalt dass som blev berömt för att en blivande kung tvingades smita genom det.
Den historien tar vi nästa gång.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS