ANNONS

Rytmus andraårselever gör egen musikal tillsammans med lärare och tre professionella medarbetare på skolan. Från vänster; koreograf Sabrina Forsberg, tonsättaren Gustaf Norén, rektor Anna Ek och manusförfattare/regissören Lisa Nilsson Sandgren.
Foto: Veronica Rigtorp

Norén tolkar Fröding i nyskriven musikal

BORLÄNGE. Ny skrivna musikalen “Vägen till lyckolandet”, har premiär i mars nästa år. Projektet är ett unikt samarbete mellan bland annat elever vid Rytmus och Gustaf Norén.

Rytmus är Sveriges ledande musikgymnasium. Alla andraårselever sätter upp en musikal, det unika med Borlänges elever är att de sätter upp en nyskriven och nykomponerad musikal baserad på Gustaf Frödings dikter, som Gustaf Norén tonsätt. Musikalen utspelar sig i nutid men tar sig an tidlösa teman hämtade från Frödings dikter. Lisa Nilsson Sandgren skriver manus och regisserar, Sabina Forsberg gör all koreografi.

Sabina Forsberg och Lisa Nilsson Sandgren har stor erfarenhet från olika typer av dans- och musikteaterprojekt med ungdomar och träffade Gustaf Norén i våras och fann snabbt ett väl fungerande samarbete.
– Det var min förra chef Carin Jugo Andersson och jag som började prata om musikalprojektet efter att vi hade gjort en julkonsert tillsammans med Gustaf Norén, berättar Anna Ek, rektor på Rytmus i Borlänge.

Det visade sig sedan att Gustaf Norén närt en dröm om att sätta upp en musikal.
– Jag har haft en dröm att göra musikal och den startade när vi tonsatte Frödingsdikterna till Infruset, de är så tydliga personöden, Elin, Per, Tomas och Ida i backen. Berättelser, utvecklar Gustaf Norén.

Tonsättning då var för det kända Borlängebandet Mando Diao, som Gustaf Norén, tidigare var medlem i.
Nu är det helt nytt material där eleverna är med i processen med stöd av Gustaf, Lisa och Sabina.

Under ett halvår har Gustaf Norén tonsatt Frödingsdikter, delvis tillsammans med Björn Olsson
– Det är en demo, med löst ackordgångar, lösa strukturer så vi kan lösa tillsammans med eleverna, förklarar Gustaf Norén.

Manus har en tydlig stomme, och omarbetas vid behov, förklarar Lisa Nilsson Sandberg.
– Dansen är ganska mycket satt, när musiken är klar börjar vi skapa dansen, tillägger Sabina Forsberg.

Premiär blir det i slutet på mars 2019 på Fryshuset i Borlänge. En musikal skapad för lärande av och med elever, stöttade av lärare och de tre professionella medarbetarna.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 47 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS