ANNONS

Sven Olov Karlssons författarskap har rosats i många sammanhang och nu får han Vi:s litteraturpris.
Foto: Moa Karlberg

Norbergsförfattare får tidningen Vi:s litteraturpris

NORBERG Norbergsbördige författaren och journalisten Sven Olov Karlsson har fått Tidningen Vi:s Litteraturpris 2020 för novellsamlingen Årsboken.

Sven Olov Karlsson, som sedan länge bor i Stockholm, debuterade 2003 med “Italienaren” som utgick från hans uppväxt på en bondgård i Västmanland.
Därefter har han givit ut ytterligare fyra skönlitterära titlar, omväxlande romaner och novellsamlingar, samt tre reportageböcker och hans författarskap har rosats i många sammanhang.
Via mejl svarar Sven Olov Karlsson på några frågor, bland annat om nomineringar och pris är en sporre eller skapar det prestationsångest?
– Prestationsångest får nog alla skapande människor då och då. Oftast om en stor deadline nalkas, eller om man känner att man kört fast eller fått idétorka. Om man hållit på länge med något konstnärligt, i mitt fall ett författarskap, kan man också oroa sig för att man ska upprepa sig. Nomineringar och priser är däremot bara kul, det är ju ett kvitto på att ens arbete når ut.
Sven Olov Karlsson skriver böcker, gör författarbesök och arrangerar även skrivarkurser.

Jobbar du fortfarande som journalist?
– Jag har jobbat som journalist sedan 1998 och frilansat sedan 2010. Det senaste året har journalistiken stått tillbaka för att handleda på en skrivarkurs på folkhögskola. Jag medverkar numera oftast på Expressen Kultur, med recensioner, essäer eller reportage.
Sven Olov Karlsson bor sedan länge i Stockholm men han har fritidsboende i Nyhyttan utanför Norberg.

Är det en plats du gärna återvänder till?
– Väldigt gärna, det är mer ett andra hem än ett fritidsboende. Jag och familjen spenderar minst hundra dagar per år där. Det är så nära Stockholm och har man som jag “åkt emellan” i ett kvarts sekel så går resan nästan av sig själv.

Har du någon ny bok på gång?
– Nya skrivprojekt pågår alltid. Idag berättar många författare vitt och brett om sin skrivprocess på webben så intresserade kan följa bokens framväxt. Men jag vill jobba ifred och helst tills boken dyker upp i förlagets katalog. Författaren Umberto Eco menade att den angenämaste perioden av ett romanprojekt är när ingen utom författaren vet om att manuset ens finns. Det skriver jag under på, säger Sven Olov Karlsson.
Det ska bli spännande att se vad nuvarande skrivprojekt leder till. Att det blir en bok råder inget tvivel om.

Sven Olov Karlsson har gett ut en rad böcker och först kom “Italienaren” 2003, “Amerikahuset” 2008, “Svenska ödehus” 2008, “Svenska ödehus 2” kom 2011. “Porslinsfasaderna” gavs ut 2013 och nominerades till Augustpriset, Västmanland 2015, “Brandvakten” 2017 och sist “Årsboken” som kom ut 2020.

I motiveringen till Vi:s litteraturpris skriver juryn: ”Med stilkänsla och stor berättarglädje skildrar Sven Olov Karlsson människor bortom allfarvägarna. Även de mest obändiga protagonister tecknas med förståelse, och årets månader ger de mångskiftande berättelserna sammanhang. ‘Årsboken’ ger en bred rundmålning av ett Sverige där vardagen är full av överraskningar och inget är ovanligare än det vanliga.”

Delats ut sedan 1947
Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det ges till en författare som utkommit under året och har skrivit minst två och max fem skönlitterära verk för vuxna.
Bland pristagarna genom åren finns namn som Lars Ahlin, Sara Lidman, Stig Claesson och Kerstin Ekman. Prissumman är 50 000 kronor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS