Nu kan Engelbrektsloppet verksamhetschef Fredrik Persson pusta ut då loppet får genomföras, men nu väntar en intensiv period, för Fredrik som lägger ner mycket tid och energi på att skapa rätt sorts kontakter och är den som svarar när någon ringer kansliet.
Foto: Sara Flodin

Engelbrektsloppet kan köras i vinter

AVESTA Jordbruksverket har beslutat att Engelbrektsloppets Vintervecka får genomföras i februari 2024, trots den afrikanska svinpesten. – Det känns jättebra, tycker loppets verksamhetschef Fredrik Persson som upplevt den ovissa tiden som svår och jobbig.

Föreningen Engelbrektsloppet har tagit hjälp av Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp och Norbergs kommun för att få till en kommunikation med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket. Efter ett antal teamsmöten fick föreningen, RF-sisu och kommunen träffa myndigheterna på Engelbrektsloppets kontor i Norberg och de åkte även ut för att se över loppets bana.
– Vi fick chans att förklara vad Engelbrektsloppet är och då förstod de att vi inte bara är en vanlig skidtävling. Vi är en motor för det lokala föreningslivet. Totalt 20 olika föreningar är beroende av vårt funktionärsstöd och vi bidrar till den lokala besöksnäringen under den period som är lågsäsong, förklarar Fredrik.

Fredrik Persson är glad över att loppet kan köras i februari. Foto: Sara Flodin

Nu har myndigheterna landat i att vinterveckan kan genomföras utan risk för att smittan med afrikansk svinpest ska spridas vidare, förutsatt att arrangören uppfyller ett antal villkor. Varvet som tidigare varit 30 kilometer har nu kortats ner till 20 kilometer. Spåret går nu endast på breda anlagda vägar.
– De partier som tagits bort är de som ligger i den djupaste skogen. I dispensen ingår även villkoret att deltagare ska göra rent sin skidutrustning efter loppet och stängsling av den del av banan som går över ängsmark vid Tors hammar.
– Det blir lite resurskrävande, konstaterar Fredrik.

Om en månad ska spåren prepareras. Bilden är tagen då “Klasskidan” genomfördes. Foto: Engelbrektsloppet

Loppet kommer även ha restriktioner kring publik.
– Vi kommer se till att publiken håller sig inne på torget.
Nu råder bråda tider på Engelbrektsloppets kontor i centrala Norberg. Förutom Fredrik, som är verksamhetschef, arbetar en grupp på cirka sju personer ideellt. Spårkortsförsäljningen har precis öppnats och om en månad ska snö köras ut för det öppna skidspåret.
– Det är bara att hoppas att anmälningarna kommer i gång nu igen, säger Fredrik.

Engelbrektsloppets olika lopp:
Kristinaloppet: 30 km klassisk stil.
Engelbrektstafetten: 3×10 km klassisk stil.
Engelbrektsloppet: 30 km, 45 km och 60 km klassisk stil
De olika loppen har olika åldersspann.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS