ANNONS

Lars Holm, tävlingsledare, och Frasse Lundberg, bygg och spåransvarig på plats i spåren. De är nu ett tiotal personer som arbetar med förberedelserna inför loppen. I bakgrunden ser vi snökanonen jobbar upp en snöbuffert då man aldrig vet vad vädret kan ställa till med.
Foto: Rebecca Linder

Norberg laddar för vinterns höjdpunkt

NORBERG. Andra veckoslutet i februari varje år genomförs de olika Engelbrektsloppen i Norberg. Nytt för i år är bland annat en stafett.

Anledningen till att man förra året fick köra två varv var på grund av snöbrist. Men detta visade sig vara minst sagt lyckat då det blev mer liv och rörelse på torget i Norberg, eftersom deltagarna i långloppet passerar där en extra gång utöver start och målgång.
– Det blev otroligt uppskattat och publikmässigt. Men det var roligt även för deltagarna eftersom de fick mer publik samt att man aldrig behövde åka ensam, framhåller Lars Holm.

Det var redan 1968 som några skidentusiaster i Norberg beslöt att starta ett skidlopp för att ekonomiskt stödja den lokala skideliten i Norberg. 1969 genomfördes det första Engelbrektsloppet, segrare var Janne Stefansson från Sälen. Året efter, 1970, hade man beslutat att loppet var öppet även för damer, vilket då ännu inte var godkänt i Vasaloppet.

Segrare i damklassen 1970 blev Irene Atterbring, Fagersta Södra IK. 1971 blev Engelbrektsloppet en del av En Svensk Klassiker på skidor och idag har loppet mellan 1700 och 2000 deltagare ungefär och totalt så lockar alla loppen runt 4000 deltagare till Norberg varje år, och evenemanget fortsätter att utvecklas och förnyas.

En nyhet förra året var sprintloppet på 800 meter.
– Det var fantastiskt lyckat och därför fortsätter vi med det även i år. I år tror vi dessutom att vi kommer att få med en hel del duktiga sprintåkare, men jag törs inte gå ut med några namn nu innan, säger Lars Holm.

En nyhet för i år är att de nu också arrangerar en stafett på tre gånger tio kilometer och riktar sig till företag och föreningar och alla som vill dra ihop ett lag på tre personer och åka skidor tillsammans. Deltagare åker alltså 10 kilometer och sedan sker en växling till nästa åkare.

– Vi vill ju att alla ska ha möjlighet att åka skidor och ha en trevlig dag tillsammans. Därför är spåret för stafetten inte speciellt svårt, säger Lars Holm.

I skrivande stund hade ett 20-tal lag anmält sig och de siktar på att få ihop runt 50 lag. En annan nyhet för i år är att barnloppen flyttas från söndagen till fredagen.
– Nu har vi fyllt fredagen med både stafett, barnloppen och sprinten så vi tror att det kommer bli en riktigt trevlig skiddag, säger Lars Holm.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS