Nöjesprofil hedras med konsert

Haydnz har tagit återuppstått och kommer att spela på nostalgikvällen den 24 november. Originalmedlemmarna Ola Ingolf, Hans-Göran " Foffo" Nilsson, Penti Vaarala och Ingemar "Iglas" Nilsson har fått förstärkning av Lars Tjusth på trummor och Lars "Alf Tarzan" Magnusson på bas.
Foto: Veronica Rigtorp
SMEDJEBACKEN. Den 24 november ordnas en nostalgikväll på Folkets hus i Smedjebacken, för att hedra och minnas Svante Strömberg som hösten 1966 startade diskoteket Shaker Club.

Svante gick bort förra hösten och planerna fanns redan då på att ordna något.
– Nu är det klart att detta skall genomföras, säger Ola Ingolf, som är med i arrangemanget.
Han och Hans-Göran “Foffo” Nilsson spelade på den tiden i bandet Haydnz, som nu återförenats efter 50 år och kommer att spela på nostalgikvällen.

Herrarna repar i Norrbärkegården i Morgårdshammar. Där repar även några yngre band, och ingen av de yngre ville väl riktigt tro på de äldre herrarna i Haydnz när de berättade att Black Sabbath hade spelat i Smedjebacken.
– De trodde nog inte på knäppgubbarna, säger Foffo som var med på konserten och har starka minnen av att bandet spelade väldigt högt.

– Jag gick upp till arkivet på lasarettet och fick fram gamla tidningsklipp. Den 21 februari 1969 spelade gruppen i Smedjebacken, då med namnet Earth. Det var roligt när man kände igen namnen, det var originalsättningen.
– Foffo har också haft gruppens autografer, men dem har han sålt, säger Ola Ingolf.
Strax efter spelningen i Smedjebacken bytte gruppen namn till Black Sabbath och resten är historia.

Diskoteket Shaker Club fanns kvar i ungefär 34 år. Där spelade många lokala band men också alla stora svenska popband som var i ropet på den tiden.
Dessutom var engelska band där på slutklämmen. Till exempel Mindbenders, The Pretty Things, The Tremeloes och framför allt John Mayall´s Bluesbreakers.
På nostalgikvällen kommer två gamla lokala band att spela; Haydnz och Nuda Verita.

Dragplåster är även ett av de stora svenska banden från den tiden – Mascots. De spelar fortfarande och har kvar två av originalmedlemmarna i bandet. Som av en ödets nyck blir det nästan på dagen 52 år sedan gruppen spelade här senast. Då den 19 november, nu den 24 november.

På frågan om huruvida Black Sabbath kommer, svarar de mogna herrarna att “de vill nog inte komma”. De har tagit kontakt med Björns Skifts, men inte fått någon respons. Skifs var en av många som spelade på Shaker Club och hans band Slam Creepers var nästan husband på klubben.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 46 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE "Lok står när de andra faller". Har du hört den förut? Göteborgsbandet välte topplistor och scengolv i slutet av 90-talet. Debutplattan firar 20 år, och kalaset når Peace & Love.
AVESTA Drygt 40 körer har hittills anmält sig till Körfesten. Förhoppningen är att ytterligare körer ska haka på och att Avesta ska sjunga åt sig titeln Sveriges körtätaste stad.
STJÄRNSUND. Carola, Tomas Andersson Wij och Shirley Clamp. Alla har de en sak gemensamt - Smedjan i Stjärnsund i sommar. Totalt är sex arrangemang uppbokade och klara.