ANNONS

Mats Nilsson (S) är nöjd med Säters ekonomi, men törs inte dra någon lättnadens suck än. “Det är tuffa tider och fortfarande osäkert på grund av den här pandemin som inte släpper greppet”, säger han
Foto: Pär Sönnert

Nöjd med ekonomin – trots pandemin

Trots coronapandemin går Säters kommuns budget med ett överskott på 14 miljoner kronor i år.

– Tack vare de stöd vi har fått av staten, så har vi läget under kontroll, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S). Säters kommun brukar ha som mål att gå med två procent i vinst.
– Det är för att vi ska klara alla våra investeringar med minst 60 procents eget kapital, säger Mats Nilsson (S).
I år när man såg läget försämras från månad till månad på grund av coronapandemin skrev de ansvariga ner målet till 1,7 procent.
– Men tack vare de bidrag vid fått så klarar vi det bättre än väntat. Nu ligger vi på drygt två procent.
Mats Nilsson törs dock inte dra någon lättnadens suck.
– Nej, det är tuffa tider och fortfarande osäkert på grund av den här pandemin som inte släpper greppet, säger han.

En annan anledning till att kommunen klarar sig bra är den jämförelsevis låga öppna arbetslösheten på 2,5 procent. En förklaring till det är att Säter har så många småföretag och bara två arbetsgivare med mer än 50 anställda, kommunen själv och regionen.
– Att det är småskaligt gör det mindre känsligt. Dessutom har vi ju en stor arbetsmarknad runt oss med Borlänge och Falu kommuner som det är lätt att pendla till, säger kommunalrådet.
Budgeten för nästa år togs på senaste kommunfullmäktige, en budget på totalt 707 miljoner kronor.
– Jag är nöjd med att vi lyckades höja ramarna från socialnämnden med ytterligare 6,5 miljoner och med sex miljoner för barn- och utbildningsnämnden, säger Mats Nilsson.

Moderaterna ville höja ramarna för de båda nämnderna med ytterligare 1,25 miljoner vardera. Pengarna föreslog Caroline Willfox att de skulle tas från kommunstyrelsen.
– Vi vill se över organisationen, chefsleden och politikernas arvoden, förklarade hon på mötet.
Willfox fick dock se sig nerröstad då majoritetens budget klubbades. Moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
I budgeten ingick också bland annat 300 000 kronor extra till kulturen och ytterligare 300 000 kronor för att alla Säterungdomar i åldrarna 15-17 ska få sommarjobb inom kommunal verksamhet nästa år.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS