ANNONS

Stigen i fråga används som motionsspår och på vintern spåras det skidspår här. “Men det här är ju bara en liten del av hela motionsspårsystemet som skulle påverkas”, säger Nils-Erik Unnerud.
Foto: Pär Sönnert

Nils-Erik föreslår ny gång- och cykelväg

SÄTER Nils-Erik Unnerud vill se en gång- och cykelväg parallellt med Fritidsvägen ner till campingen. Detta har han författat ett medborgarförslag om.

Idén till medborgarförslaget fick Nils-Erik Unnerud när han gick med sin dotter och barnbarn längs Fritidsvägen.
– Två bilar fick möte precis vid oss och den ena bilisten tyckte att vi fotgängare skulle gå nere i diket i stället. Det var läskigt. Men man måste ju gå här i vägkanten, där bilarna kör rätt fort, eftersom det inte finns någon trottoar, säger Nils-Erik Unnerud.

Parallellt med vägen går dock en stig, som delvis består av motionsspår.
– Jag skulle vilja att man breddar den stigen till en gång- och cykelväg. Den skulle inte ens behöva asfalteras, marken behöver bara jämnas till. Det är motionsspår här och skidspår på vintern men det här är ju bara en liten del av hela motionsspårsystemet som skulle påverkas, säger Nils-Erik Unnerud.

Som bonus hoppas han att fler Säterbor skulle kunna upptäcka hans barndoms skog, där han ofta lekte som barn.
– En sådan här väg skulle öppna upp hela Åsenområdet mer och kanske kan göra att fler upptäcker det här naturområdet, säger han.

Sträckan i fråga går från förskolan Äventyret och parallellt med fritidsvägen, ner mot campingen.
– Sedan skulle man även kunna passa på att anlägga ett par övergångsställen längs vägen. Det går mycket trafik förbi här då det är en viktig väg för campingen men det blir trångt när man går längs vägen och två bilar får möte.

För tiotalet år sedan lämnade Nils-Erik Unnerud in ett medborgarförslag om en cykelväg, som förverkligades.
– Det handlade om att skapa en bättre cykelväg över golfbanan på Skönvik och söder om Ljustern och det förslaget förverkligades. Vi får se om jag har samma tur med det här förslaget. Jag lämnade in det till kommunen i februari och sedan skulle det vidare för beredning så vi får väl se vad som händer, säger Nils-Erik Unnerud.

 

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS