ANNONS

En sedan länge närd dröm gick i uppfyllelse för Niklas Vikersjö förra helgen när han bland annat fick spela med gitarrlegenden Janne Schaffer.
Foto: Privat

Niklas fick spela med de stora musiklegenderna

LUDVIKA. En stor önskedröm slog in för Niklas Vikersjö när han förra helgen fick spela tillsammans med gitarristen Janne Schaffer och pianisten Peter Ljung. – Jag är superlycklig över att jag fick spela med sådana stjärnor, säger han.

Niklas Vikersjö är uppvuxen i Smedjebacken och bor numera i Ludvika. Han är sedan drygt 30 år trum- och slagverkslärare på Västerbergslagens kulturskola.
– Det är en otroligt bra skola och jag stortrivs, säger han.
Men Niklas vill också gärna själv få spela i professionella sammanhang, något som inte inträffar allt för ofta. Förra helgen fick han göra det – med råge – då han medverkade vid två konserter i Vilunda kyrka i Upplands Väsby tillsammans med bland andra Janne Schaffer och Peter Ljung.
– Det var en fantastiskt upplevelse, utbrister han.

Anledningen till att Niklas fick medverka är en annan mas eller “Basmasen” som han också kallas, Erland Malmgren från Grängesberg som spelar cello i Kungliga filharmonin.
– Han startade Grangärdefestivalen 2008 då stora legender som Janne Schaffer och Björn J:son Lind var med.
Själv spelade Niklas då i husbandet men drömde om att få spela med de stora stjärnorna. Drömmen höll på att bli verklighet några år senare, 2015, då en hyllningskonsert för Ted Gärdestad tillsammans med Janne Schaffer skulle hållas i Grangärde kyrka.
– Men tyvärr kunde inte Schaffer vara med då, berättar Niklas.

Drömmen har han fortsatt att hålla vid liv, något han pratade med Erland Malmgren om när de träffades i somras. När nu konserterna i Upplands Väsby, där Erland var kapellmästare, skulle genomföras så fick den ordinarie trummisen Jörgen Stenberg förhinder.
– Då ringde Erland mig direkt eftersom han visste hur otroligt sugen jag var på att få spela.
Förra fredagen packade Niklas så ner trummorna för att åka ner och repetera inför två konserter dagen efter. Programmet bestod främst av Ted Gärdestads musik men också Schaffers egen “Norrland” och Björn J:son Lindhs “Brusa högre lilla å” och “Härifrån till evigheten”.
– Det är ju sådant som jag själv suttit och spelat hemma i pojkrummet i Smedjebacken – och nu fick jag framföra det med de här stora musikerna.
Niklas fick också själv stor respons både av publiken och de övriga musikerna.
– Janne sa bland annat att han inte var bortskämd med så stadiga trummisar, och det var ju jättekul att få höra från en sådan legend.
– Och publiken diggade med. När vi spelade Satellit så trodde jag hela kyrktaket skulle resa sig, fortsätter han.

Fortfarande överlycklig över konserterna har Niklas nu börjat fundera på att ordna någon liknande konsert hemma i Västerbergslagen.
– Jag tror att de här stjärnorna är på i så fall.
Vad kan det bli för något?
– Kanske i Cassels eller under Ludvikafesten. Det ska i alla fall vara i något större sammanhang. Det finns lite idéer, säger han hemlighetsfullt.

Fakta/Niklas Vikersjö
Ålder: 53 år.
Bor: I Gonäs, Ludvika, men är uppvuxen i Smedjebacken.
Familj: Hustrun Anna, 50 år och cellolärare, samt sonen Elias, 15 som spelar oboe och tänker söka till musikkonservatoriet.
Yrke: Trum- och slagverkslärare på Västerbergslagens kulturskola.
Intressen: Musik och längdskidåkning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS