Anton Tillman visar bild på den låda han tänker tillverka i sitt företag för “drakarna” Ros-Marie Engström, Emma Graaf, Andreas Jansson, Roger Sjöberg och Johan Aldén.
Foto: Karin Diffner

Nervösa möten med “drakarna”

LUDVIKA-SMEDJEBACKEN. Nervöst före men roligt efteråt. Så förklarar några av de unga företagare på VBU som deltog i Draknästet känslan. – Jag fick väldigt många bra tips för hur jag kan vidareutveckla min idé, berättar Anton Tillman.

Pirret och förväntningarna är påtagliga uppe på hyllan på VBU när elever springer ut och in mellan sina olika presentationer. Det är sjätte året som skolan genomförde Draknästet.
– Nu går ju Draknästet på tv också, så det gör att eleverna vet mer vad det handlar om, säger Carina Karlsson Flink som är UF-ansvarig på VBU.
Ett hundratal elever som går i tredje årskursen på teknik-, handels- eller ekonomiprogrammet har en kurs i entreprenörskap vilket innebär att de också ska starta ett eget UF-företag. Och nu i början får de möjlighet att få tips och råd av representanter från näringslivet i Ludvika och Smedjebacken.

“VBU ligger i framkant när det gäller unga företagare”, säger UF-ansvariga Carina Karlsson Flink, här med två av sina elever Josefine Ramström och Edvin Gustafsson.

Detta genom att de ska presentera sin idé under max två minuter för en grupp vuxna med erfarenhet från olika branscher.
– Skillnaden från tv-programmet är ju att det inte handlar om några investerare utan enbart feedback, säger Carina Karlsson Flink.
Anton Tillman är en av eleverna som deltar. Inför en grupp av fyra företagare och en näringslivschef berättar han om sin idé: Att göra klassiska äppellådor och sälja som inredningsdetalj.
“Drakarna” frågar intresserat om hur mycket materialet kostar och vad Anton tänker sälja lådorna för men tycker att han har för lite vinst på dem.
– Du måste värdera din tid också. 50 kronor upp på varje låda räcker inte, påpekar Johan Aldén från Lemont.
Emma Graaf från Afry föreslår att Anton skulle försöka minska på materialkostnaden, till exempel genom att fråga efter spillbitar från sågverk.
Andra idéer som ventileras är att bränna in loggor i träet, att vända sig till företag som kan tänka sig att fylla lådorna med något och ge bort i present. Antons egen idé om att sälja en låda med tre fleecefiltar i faller i god jord.
– En sådan låda skulle vara kul att få och ha ute på altanen. Det är nytänkande, berömmer Andreas Jansson.

Angelina Micali och Josefine Ramström tillverkar egna reflexhundkoppel genom att fläta paracordlinor med insydd reflex. “Vi fick bara positiv feedback av första jurygruppen, så då blir man ju taggad”, säger Josefin.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS