Marit Andersson (SD) på Hökartorget i Hedemora. En av platserna som hon tycker behöver övervakningskameror för ökad trygghet.
Foto: John Leander

Nej till övervakningskameror i Hedemora

HEDEMORA Sverigedemokraterna vill ha övervakningskameror i Hedemora för att öka tryggheten. Andra partier tycker att det finns bättre sätt att skapa trygghet på offentliga platser.

– Jag känner en del och känner till många som fått stryk ute på gatorna. Jag känner flera som inte skulle våga gå hem från krogen själva. Det skulle inte jag heller.

Så säger Marit Andersson (SD) om varför hon lagt in en motion om att installera övervakningskameror i centrala Hedemora. Hon står på Hökartorget, vilket hon menar är en typisk otrygg plats. Här drabbades dessutom nyligen Södra banken av ett inbrott, då någon tog sig in genom en krossad ruta.

Detta tog Marit Andersson upp som ett exempel då motionen var uppe för debatt och beslut under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet.
– Polisen hittade en trasig spargris som bevis. Det hade kanske hjälp med en kamera där någonstans.

Hon lyfte också en trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
– Enligt BRÅ undviker varannan elev i nian vissa platser av oro för att utsättas för brott och 19 procent av 16-19-åringarna är rädda för att bli rånade.

Marit Andersson fick mothugg. Bland annat av Centerpartiets Lillemor Gunnarsson som menade att bevakningskameror skulle skapa en falsk trygghet då brottsligheten i så fall bara skulle flytta ”30-50 meter från kamerorna”.

Ett annat argument var att övervakningskameror inte är en kommunal angelägenhet och att det skulle bli för dyrt. Den bedömningen har gjorts av kommunens säkerhetschef Per Forsell. När han får frågan på telefon menar han att ”den svåra pucken” är att veta vilka platser som ska övervakas.
– Det är en subjektiv bedömning vad man upplever som otryggt. Sen är det polisen som ska se till att det blir trygghet i vår närhet.

Att det skulle vara för dyrt exemplifierar han med en liknelse.
– Vi har ju ingen skyldighet att bevaka privata bilar. För att finansiera en sån investering skulle vi ta betalt för parkering. Då parkerar man någon annanstans.

Det var ett perspektiv som Marit under kommunfullmäktige ställde sig frågande till.
– Jag bara undrar: Är inte trygghet en kommunal angelägenhet?

Tillbaka till Hökartorget. Marit Andersson fortsätter ge exempel på otrygghet i Hedemora, som enligt henne handlar om långt fler än ungdomar.
– Jag har fått höra mycket från unga vuxna om attacker. Det är väldigt obehagligt. De får hålla sig undan vissa människor på gatan. Jag har träffat många äldre när jag är ute och går med hunden. De undviker också stadskärnan när det är mörkt. De här problemen fanns inte för några år sen. Så nog har det blivit värre.

Att kameror inte skulle ha någon effekt mot våldsbrottslighet köper hon inte.
– Det har funkat hemskt bra på Tjärna ängar i Borlänge. Så de ska sätta upp fler till och med. Det finns inga bevis på att brottsligheten flyttar på sig enligt BRÅ-undersökningen. Och även om man kanske inte kan hindra att brott begås så kan man i alla fall lagföra dem som begår dem.

Kommunfullmäktige beslutade att avslå motionen om övervakningskameror. När kommunalrådet Stefan Norberg (S) får frågan över mejl motiverar han beslutet med att ”Majoriteten anser att det finns bättre sätt att öka den upplevda tryggheten än med övervakningskameror”.
– Vi genomför till exempel regelbundet trygghetsvandringar inom vårt lokala BRÅ. Där identifierar vi platser som kan upplevas som otrygga, sedan kan vi göra olika åtgärder som ökad belysning, röja sly och grenar med mera.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS