ANNONS

Nedre Dalälvens Intresseförening har fått 40 000 kronor ur Östersjöfond, som instiftats av Alsbo Ägg. Från vänster ses: Sören Rabb, Sandra Skrivargård, Charlotta Heimersson, Britt-Mari Skrivargård Rabb och Henrik Thomke.
Foto: Alsbo Ägg

Nedre Dalälvens Intresseförening får 40 000 ur Östersjöfond

AVESTA/HEDEMORA/SÄTER. Nedre Dalälvens Intresseförening har fått 40 000 kronor ur Östersjöfond, som instiftats av Alsbo Ägg.

– Jag känner mig både rörd och hedrad, säger Lotta Heimersson från intresseföreningen.
Nedre Dalälvens Intresseförening har många medlemmar som är verksamma i södra Dalarna, exempelvis kommunerna Avesta, Hedemora och Säter samt Avesta Industristad AB, Dalagård AB och Sjöviks folkhögskola. Nu har intresseföreningen fått 40 000 kronor från Alsbo Äggs Östersjöfond.
– Vi har fått pris för vårt arbete för livet i vattnet i Nedre Dalälven och Östersjön. Jag känner mig både rörd och hedrad, säger Lotta Heimersson, vd för Nedre Dalälvens Intresseförening, i ett pressmeddelande.
Äggproducenten Alsbo Ägg i Krylbo har instiftat Östersjöfonden för att lyfta miljöfrågan och ekonomiskt bidra till satsningar för Östersjöns utveckling.
– Alsbo Ägg AB skänker 40 000 kronor till oss för att stödja vårt arbete för att den havsvandrade fisken ska kunna återvända till Nedre Dalälven samt för vårt samarbete med andra biosfärområden runt Östersjön, säger Lotta Heimersson.
I 37 år har Sören och Britt-Mari Rabb drivit verksamheten i Alsbo Ägg utanför Krylbo. För fem år sedan ville de utveckla sitt miljöarbete och börja göra skillnad. De startade Östersjöfond i syfte att lyfta miljöfrågan och göra riktade ekonomiska insatser mot just Östersjön.
– Vår miljösatsning och den egna Östersjöfonden betyder oerhört mycket för oss själva. Om haven dör så dör även vi, och vi har världens alla hav bara till lån av våra barn och barnbarn. Vi vet att Östersjön tyvärr är ett av världens mest förorenade hav. Så länge det ser bra ut på den glittrande vattenytan är det tyvärr alltför få som inser hur allvarlig situationen egentligen är. Vi vill därför vara delaktiga i att försöka rädda Östersjön och ser gärna att fler tar ansvar och engagerar sig, säger Sören Rabb, grundare av Alsbo Ägg, i pressmeddelandet.
Han fortsätter:
– Vi uppskattar verkligen att Nedre Dalälvens Intresseförening verkar i vår närmiljö. Därför har vi bestämt oss att fondmedel årligen från och med 2019 ska tillfalla föreningen för deras arbete.

Kriterier och pristagare:

Enligt Östersjöfondens kriterier ska mottagaren vara en aktör som på olika sätt gör aktiva handlingar för att återställa, skydda och bevara Östersjöns miljö.
• 2019 tilldelades fondpengar och diplom till Nedre Dalälvens Intresseförening för deras arbete med att havsvandrade fisk ska återvända till Nedre Dalälven samt deras samarbete med andra biosfärområden runt Östersjön.
• 2018 tilldelades fondpengar och diplom till Nedre Dalälvens Intresseförening för deras arbete med ”Biosphere for Baltic”
• 2017 tilldelades fondpengar och diplom till Stiftelsen Hållbara Hav Östersjön.
• 2016 var Världsnaturfonden årets mottagare av fondpengar samt diplom för deras Östersjöarbete.
• 2015 gick priset till forskningscentret Människa Teknik Miljö, MTM, vid Örebro universitet, tillika ett av tre referenslaboratorier i världen som samarbetar med FN:s miljöprogram. Priset, fick de för sitt arbete med att kartlägga de stora problem som finns med mikroplaster i Östersjön.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora och Avesta v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS