ANNONS

Nu har även Naturvårdsverket gett klartecken för bekämpning av stickmygglarver vid nedre Dalälven, bland annat i Avesta kommun.
Foto: Dreamstime

Naturvårdsverket ger grönt ljus för myggbekämpning

AVESTA Nu har även Naturvårdsverket gett sitt godkännande till bekämpning av stickmygglarver vid nedre Dalälven. Därmed ser arbetet ut att kunna inledas redan i maj.

För ett par veckor sedan gav regeringen klartecken till bekämpning av stickmygglarver vid nedre Dalälven. Tillståndet gällde mellan den 1 maj och fram till och med den 31 augusti, under vart och ett av åren 2020-2022.

– Det här är jättepositivt för alla människor som bor och har verksamheter vid nedre Dalälven. Nu får de tre år av lugn och ro från myggen, sade Jan Lundström från Biologisk Myggkontroll, till Annonsbladet Dalarna efter regeringens besked.
Han tillade dock även att det ännu var för tidigt att ropa hej ännu, då även Naturvårdsverket måste ge sitt tillstånd för detta, samt att det beslutet ska vinna laga kraft innan allt är helt klart.

Den 26 mars fattade Naturvårdsverket beslutet att ge dispens från förbudet om att sprida bekämpningsmedel från luftfartyg samt om tillstånd till spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G inom de områden som berör Natura 2000-områden vid nedre Dalälven. Naturvårdsverket påpekar att bekämpning får utföras vig högst tre tillfällen per område och år.

Nedre Dalälven är en så kallad hotspot för stickmyggor. I området har det hittats ett 30-tal olika arter av stickmyggor. Det är dock bara en av arterna, med det latinska namnet Aedes sticticus, som är besvärliga för djur och människor.
– Den arten är vansinnigt frekvent vid nedre Dalälven och det är den arten vi riktar oss mot. Bekämpningen är en form av ekologisk kirurgi. Bekämpningsmedlet dödar larverna för endast denna art. Vi identifierar exakt var larverna finns och bekämpar där, har Jan Lundström tidigare berättat.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 15, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS