ANNONS

Pedagogerna Yvonne Hjulström, Emelie Godlund har koll på barn tillsammans med Emelie Danielsson som startade förskolan Nyckelpigan.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Naturnära förskola med upplevelse för alla sinnen

Emelie Danielsson saknade en liten förskola i Hedemora och bestämde sig för att starta en egen. Nu är förskolan Nyckelpigan igång där barnen leker och utvecklas i en naturnära miljö.

– Förskolans lokaler har nära och tillgänglig natur även för de minsta barnen och det är en fantastisk möjlighet, säger Emelie Danielsson.
Tanken på att starta en förskola har funnits med länge och Emelie har både kunskap och erfarenhet om vad som krävs. Hon har nyligen påbörjat en rektorsutbildning och i grunden är hon utbildad lärare från förskoleklass till årskurs sex. Hon har också jobbat som lärare i några år.
– Jag har barn själv, två och fem år. Sen har jag varit egen företagare i friskvårdsbranschen och coachat de som vill genomföra en triahtlon.

Emelie Danielsson har varit triathlet sedan barnsben och debuterade när hon var åtta år. Hon har nått flera framgångar och har tävlat på i stort sett alla distanser. I nuläget handlar det dock om att möta barn, föräldrar och övriga pedagoger i förskolan.
– De flesta barnen är mellan 1-2,5 år och då är det verkligen fokus på att utforska allt. Det finns alltid något nytt att upptäcka.
Emelie berättar att barnen får känna och lära om material, både ute och inne.
– Barn måste få känna och klämma för att se vad som händer när de hanterar något. Det kan vara allt från en kotte i skogen till en lerklump
Hon berättar att de vill genomsyra hela verksamheten med natur och naturnära material. Även inomhusmiljön bär spår av naturen i form av äkta trädstammar.

– I bygg- och konstruktionsytorna har vi klossar som kommer från riktiga träd, och naturmaterialet följer med in i lokalerna.
Förskolan har flera olika rum, vart och ett med sitt speciella tema där barnen får använda motorik, skapande och upplevelser för alla sinnen.

Hur många barn kan ni ta emot?

– Vi har ett maximalt tillstånd på 30 barn men vi har kö på många fler. Mina kollegor och jag har bestämt att vi skolar in 20 barn till hösten och till jul kommer ytterligare barn och pedagoger.
Hittills har har man skolat in 13 barn, och fler står på tur.
Med tanke på att augusti blev ovanligt varm har man haft samling utomhus för att slippa onödig trängsel inomhus.

Emelie Danielsson tycker det är spännande att se hur barnen tar till sig miljön, och nu knyter personalen relationer till både barn och föräldrar.
– Vi har en aktiv föräldrainskolning och samspelet med föräldrarna är viktigt för oss alla, säger hon.
Kanske är det värmen, eller att det nyligen varit vilostund, men det är ovanligt lugnt och harmoniskt på förskolan. Några av de lite större barnen leker med varandra medan de minsta sysselsätter sig med antingen föräldrar eller med personal. En vanlig eftermiddag på Nyckelpigan.

Fakta Nyckelpigan
Förskolan Nyckelpigan är en fristående förskoleverksamhet som erbjuder plats för barn i åldrarna ett till fem år. Det är en enhet som är uppdelad i två så kallade hemvister, men vid den fria leken kan alla barn samspela fritt över förskolan. Förskolans arbete ska bidra till att barnen får ett varsamt förhållningssätt till varandra, djur, natur, närmiljö och omvärld. Året runt arbetar förskolan med utomhuspedagogik med inriktning på natur och miljö.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS