ANNONS

Sofia Andersson och pappa Wilfried Steinbach älskar getter, natur och att baka. Ett koncept som de erbjuder på Getgårdens café i By.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Naturnära fika på getvänlig gård i By

BY KYRKBY/AVESTA Getter och kafé är en kombination som gett mersmak på en 1800-gård i By. Förra året öppnade Wilfried Steinbach Getgårdens café tillsammans med dottern Sofia Andersson och i år blir det en ny säsong. – Vi hade många glada gäster som visade sin uppskattning förra året och vi hoppas på bra respons även i år, säger Wilfried Steinbach.

Getter är duktiga att klättra och hoppa, något som killingarna visar prov på.
Grankvistar är mums för getter och här är det kö till godsakerna.
Sofia med en av de söta killingarna som inte har något emot närkontakt.
Gården är en idyll med öppna hagar där getterna betar och med Bysjön strax nedanför. Wilfried Steinbach köpte gården för fyra år sedan och sedan dess har såväl gårdsbyggnader som de 20 hektar markerna fått ett lyft.
– Det var igenväxt och skog överallt, man såg inte ens sjön. Så vi har röjt, renoverat och fixat till gårdsbyggnaden där vi har caféköket, säger Wilfried Steinbach.
I köket finns också en stenugn och förutom bakverk av alla de slag blir det både pajer och stenugnsbakade pizzor.
– Förra året hade vi pizzakvällar som blev otroligt populära. Men man måste elda ugnen i flera timmar innan så det blev lite hektiskt. I år testar vi att göra det efter beställning, säger han.
Wilfried har rötterna i Österrike och när han inte odlar och bakar jobbar han som lärare i Garpenberg och i Stockholm.
– Jag har jobbat som lärare i 25 år och undervisar i biologi, geografi, ekologi. Praktisk ekologi jobbar jag med här på gården också.
Sofia Andersson bor i Åkersberga men tillbringar hela sommaren på gården i By. Hon är en hängiven get och getostälskare och det får hon utlopp för på getgården.
– Getter är min passion. Jag har provmjölkat och jag har även gjort glass och cheesecake på getmjölk, det blev jättegott, säger Sofia som liksom pappa älskar att baka.
– Jag bakar mycket med tanke på de som har någon form av allergi eller behöver specialkost också, säger Sofia.
All servering sker ute i trädgården och förutom att det är lätt att hålla avstånd med tanke på pandemi bjuds gästerna på en fantastisk utsikt.
– Vi vill ju att gästerna ska få uppleva naturen, sjöutsikten och framförallt getterna. Här kan föräldrar fika i lugn och ro medan barnen kan leka bland getterna som både är snälla och sociala, säger Wilfried.

Vi går in i hagen och möts av en brokig skara getter, ett par bockar och fantastiskt söta killingar som nyfiket kommer fram till oss.
– Det är jämtgetter och lite blandade lantraser. Jag skaffade de första getterna för 2,5 år sedan, bland annat allmogegeten lappgetter och svensk lantras som är framavlad för att ge bra med mjölk, säger Sofia och fortsätter:
– Getter älskar sly och håller landskapet öppet.
Nu finns planer på att bygga ett litet mejeri på gården och Sofia berättar hon tänker bygga om en foodtruck för ändamålet.
– Jag har en del utrustning och vatten och el finns så det ser jag fram emot att färdigställa, säger hon.
Wilfried öppnar dörren till en hästtransport fylld med gröna och frodiga grankvistar. Det blir snabbt trängsel då alla getter ska förse sig med godsakerna. Några killingar demonstrerar sina hoppkonster och en bit bort pickar några hönor under överinseende av en stilig tupp.
– Hönsen förser oss med ägg och jag odlar en del också. Det blir allt från kryddväxter till olika sorters grönsaker, säger Wilfried.

Sköter ni allt själva?
– Nej, jag brukar ta hjälp av volontärer via WWOOF som är ett samarbete mellan ekologiska jordbruk runt om i världen. Jag har själv jobbat på gårdar via nätverket, säger Wilfried.
WWOOF står för Worldwide Opportunities on Organic Farms. Dessa jordbruk tar emot volontärer, som i utbyte mot mat och husrum hjälper till på jordbruken, och får lära sig mer om ekologiskt jordbruk.
Wilfried räddar även gamla cyklar som han gör i ordning och säljer eller hyr ut.
– Vi hyr också ut kanot för den som vill ta en tur på sjön, säger Wilfried Steinbach och fortsätter:
– Vi planerar att öppna helgen den 18-20 juni och vi finns på Instagram och Facebook där vi uppdaterar mer exakt om vad som är på gång.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS