Nattens vakande öga i Hedemora

– Vi behöver bli fler så vi kan vara ute oftare, säger Christer Kärvemo.
Foto: Mikael Eriksson
HEDEMORA Med viss regelbunden oregelbundenhet rullar Hedemora bevakning fram på Hedemoras gator. – Vi ska observera, notera och rapportera, säger föreningens ordförande Christer Kärvemo.

Termometern visar minus fem grader, det är i stort sett stjärnklart och klockan på Hedemora kyrka är ett par minuter före midnatt.
– Nu rullar vi, säger Christer Kärvemo.
Han petar i ettans växel på bilen som denna natt ska ta oss runt i centrala Hedemora och till Västerby.
– Det brukar bli mellan 10 och 15 mil under natt.
Innan vi kan åka har Christer haft kontakt med polisen och gett dem information om att denna kväll finns Hedemora Bevakning ute.
Christer är ordförande för föreningen Hedemora Bevakning vars medlemmar turas om att nattetid ha koll på Hedemora. Under färden ner mot stationsområdet hinner han berätta att föreningen har runt 60 medlemmar, 98 procent av dem är pensionärer.
– Vi behöver bli fler så vi kan vara ute oftare, säger han.
Önskedrömmen är att kunna vara ute veckans alla nätter, men nu försöker föreningen vara ute så ofta som det går. Det blir mellan fem och sex turer per år för medlemmarna.
Bilen bromsas in framför stationshuset, Christer hoppar ur, går fram och känner på dörrarna till byggnaden.
– Låst, ingen har mixtrat med låset, konstaterar han.
Han berättar att problemen med klotter har blivit bättre och att färre folk uppehåller sig olovandes i stationshuset sedan kameraövervakningen sattes in.
Vi glider vidare förbi långtidsparkeringen.
– Här har det varit problem med att det slangats bensin ur parkerade bilar.
Och mycket riktigt så står en av bilarna där med ett uppbrutet tanklock. Inte så mycket att göra, mer än att Christer tar fram blocket och gör en notering. Han muttrar bakom ratten att det var synd att han inte hann fram och kunde notera bilnumret på den bil som sågs lämna parkeringen.
Färden går vidare mot Olympicaskolan, Fyrklöverskolan även upp till Brunnsjöberget.
– Titta ett rådjur, säger han och tillägger med ett skratt att nu fick vi allt något att notera.
Kosan vänds åter mot centrum och vi far sakta förbi Sveaparken för att se att allt är lugnt och stilla. Så rullar det på under natten, gatorna i Hedemora ligger i stort sett öde. När vi svänger in på Kraftgatan får vi ett par billjus i backspegeln och de följer efter oss. När bilen passerar förbi kan Christer med glädje konstatera att denna natt är även polisen ute med en patrull.
Något körschema att följa finns inte utan det kan upplevas som lite planlöst irrande på gatorna men detta är för att ingen ska kunna lära sig var och när Hedemora Bevakning dyker upp.
– Vi måste vara flexibla och variera oss.
Samtalet under natten varierar mellan allt från föreningens verksamhet till personliga minnen. Men hela tiden har Christer fokus på byggnader och bilar.
På frågan om Hedemora Bevakning gör någon nytta säger han att förra vintern hittade de en kvinna som låg redlös ute i 15 minusgrader. De kunde larma och se till att kvinnan togs om hand. De har även hänt att polisen hört av sig och bett om hjälp med att hålla utkik efter misstänkta fordon. Han drar sig även till minnes att de kunde förhindra en stöld av gokartar från motorstadion.
Under färden ut mot Västerby berättar Christer att föreningen har runt 25 företag som sponsrar verksamheten.
Christer är noga med att påpeka att föreningens medlemmar inte ska ingripa utan det handlar om att se vilka fordon eller personer som är ute och notera detta och sedermera även rapportera in iakttagelserna till polisen.
När klockan med råge passerat fyra är det dags att parkera bilen för denna vända och säga god natt innan våra vägar skiljs.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

LÅNGSHYTTAN. Dalarnas bästa vårdcentral finns i Långshyttan. Än en gång rankas de på första platsen. – Kontinuiteten bland personalen, säger tf verksamhetschef Ulla-Kari Pontén om hemlighet
HEDEMORA. Elin Persson, Matilda Wallén och Saba Hassan som driver UF Sip and Cycle förbereder sig nu inför SM i Ung Företagsamhet.
HEDEMORA/SÄTER. I såväl Hedemora som Säter kommer 1 maj att firas. Årets paroll är "Tillsammans för trygghet".