Snart kommer jourmottagningen på Ludvika lasarett att ersättas med en närakut som kommer att vara öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.
Foto: Karin Diffner

Närakuten i Ludvika snart redo för patienter

LUDVIKA. Snart öppnar närakuten på Ludvika lasarett. – Det är roligt att det satsas i Västerbergslagen och att få vara med och starta en ny enhet, säger Andreas Dicander, biträdande verksamhetschef.

Nu byts snart jourakuten på Ludvika lasarett ut mot en närakut som är öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Det innebär att många patienter slipper åka till akutmottagningen i Falun i framtiden och i stället kan få vård på närmare håll. De patientgrupperna är:
– multisjuka äldre
– infektionspatienter
– barn med till exempel öron-, näsa- och halssjukdomar
– ortopedpatienter med till exempel smärtproblematik eller frakturer

– Vi kommer att göra en bedömning och se om det går att slutbehandla patienterna här på lasarettet i Ludvika, men vid minsta tveksamhet så får de åka till lasarettet i Falun. Patientsäkerhetsaspekten är hög, säger Andreas Dicander.
Han är biträdande verksamhetschef för primärvården i Västerbergslagen och även chef för medicin-, geriatrik- och rehabklinikerna vilka kommer att ha ett nära samarbete med närakuten.
En annan stor samarbetspartner är ambulanssjukvården som har en stor påverkan på vilka patienter som även fortsättningsvis ska åka till Falun.
– Där finns snabbspår för patienterna. Om det finns misstanke om hjärtinfarkt, stroke eller höftfrakturer så får de åka till Falun, säger Andreas Dicander.

Den nya närakuten kommer att betjäna de knappt 40 000 som bor i Ludvika och Smedjebackens kommuner samt turister, till exempel skidåkare i Fredriksberg. Man räknar med att ta hand om cirka 13 000-14 000 patienter om året.
– Men det är svårt att veta exakt innan första året har gått.
Förutom läkare kommer totalt 33 personer att jobba på närakuten. Bemanningen löses både med nyanställningar och frivillig rotationstjänstgöring bland dem som redan jobbar på andra enheter.
– Det har varit ett stort söktryck och jag tror att det här också i framtiden gör det lättare att anställa, säger Andreas Dicander.

Närakuten beräknas kosta drygt 30 miljoner per år, vilket är en ökning med 10-12 miljoner jämfört med vad jourakuten kostar i dag.
Förutom att akutmottagningen i Falun och ambulanssjukvården ska avlastas så framhåller verksamhetschefen fördelarna för patienterna.
– Det blir bra både för dem som bor här och för dem som befinner sig här tillfälligt. De slipper resa på obekväma timmar och det blir en större trygghet för dem.
Planer fanns på att inviga närakuten redan i mitten av april men på grund av pandemin har öppnandet skjutits upp och planeras nu till slutet av maj.
– Att se till att vi har resurser för pandemin är det viktigaste nu, men sedan ser jag fram emot att få öppna den nya avdelningen, säger Andreas Dicander.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS