ANNONS

Anna Kramer i behandlingsrummet där fötter får ny fräschör.
Foto: Rose-Marie Eriksson

När Norberg riskerade att bli utan fotvård tog Anna Kramer saken i egna händer

NORBERG. Om våra fötter ska klara av att bära oss hela livet krävs en del omvårdnad. Det vet Anna Kramer som är medicinsk fotterapeut och driver Fothälsan i Norberg.

– Alla kan få problem med fötterna och min yngsta kund är tio år och den äldsta är 101 år, berättar Anna Kramer.
Med rötterna i Värmland och ett varierat arbetsliv sadlade Anna Kramer om och bosatte sig i Fragg tillsammans med sambo och hund.
– Vi bodde tidigare i Stockholm och nu har vi bott i Norberg sedan 2018. Vi bor precis vid sjön och trivs jättebra, säger Anna Kramer.
I över 20 år jobbade hon med medicinsk teknologi och försäljning av kirurginstrument.
Både Anna Kramer och mannen är fritidspolitiker och Anna har bland annat varit partiombudsman för Moderaterna i Västmanland. Jobb som försäljnings- och upphandlingschef och en egen klädbutik i Värmland är andra exempel på vad hon har hunnit med.

Klivet till nuvarande verksamhet känns långt och på frågan varför det blev just fotvård blir svaret:
– Det uppstod ett behov när vi fick höra att det inte fanns någon fotvård då den tidigare fotvårdaren gick i pension. Vi tänkte först ta över och anställa en fotterapeut men det fanns ingen att anställa och då bestämde jag mig för att utbilda mig själv. Sedan har jag alltid varit medicinskt intresserad.
I oktober förra året tog Anna Kramer sin examen och den 28:e december förra året öppnade hon dörren till sin salong där hon erbjuder medicinsk fotvård och lite spa-behandlingar.
– Det är ekologiskt fot-spa och jag gör även naturligt facelift som är en speciell ansiktsbehandling men jag jobbar främst med medicinsk fotvård.
Anna Kramer berättar att hon även har behandlingsrum på Björkängens äldreboende och hon har också behandlingar på Granbackens boende i Norberg.
– Jag gjorde mycket hembesök tidigare och det har jag fortsatt med.
Att starta företag i pandemitider känns som en utmaning.

Hur har det gått?
– Jättebra, och jag är så tacksam för förtroendet här i Norberg och jag har kunder i alla åldrar, både män och kvinnor.
Det är ett stort åldersspann och den yngsta kunden är tio år. Det finns många olika fotproblem som liktornar, fotsvamp, nagelsvamp och hallux valgus då stortån blir felställd och kan orsaka smärta och obehag. Det kan kräva operation men går att förebygga genom träning.
– Det är 26 ben i en fot så det är en utsatt kroppsdel och jag jobbar också mycket med sulor och inlägg som kan avlasta foten.
Anna Kramer behandlar även diabetiker och hon har ansökt om avtal med region Västmanland att kunna ta emot remisser.
Nu är det inte enbart problemfötter som behandlas och många kunder vill bara njuta av fotbad, massage och få naglarna lackerade.

Har du tips på hemmafix för fina fötter?
– Använd fotfil och bra krämer som du smörjer in fötterna med. Det är viktigt att torka torrt mellan tårna både efter dusch och insmörjning, annars kan det bli fotsvamp. Till naglar och nagelband ska du använda nagelolja och klipp inte naglarna för kort, säger Anna Kramer.
Goda råd innan fötterna släpps fria i sandaler och sommarskor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS