ANNONS

Även i år har Säterkonstnären Karl H Kruse skapat en tavla av ett ton potatis. Så här såg tavlan ut i fjol. Årets tavla kommer att finnas till allmän beskådning hos Roslunds Potatis i Stora Skedvi under hela helgen.
Foto: Pär Sönnert

Något modifierad skördefest väntar: “Måste hjälpas åt”

SÄTER/HEDEMORA/AVESTA Årets Skördefest i södra Dalarna blir något modifierad, på grund av coronapandemin. “Vi uppmanar alla besökare att hjälpas åt att hålla avstånd”, säger Liselotte Dahlin

Den 4-6 september arrangeras årets upplaga av Skördefest i södra Dalarna. Gårdar och producenter i Avesta, Hedemora och Säters kommuner deltar i skördefesten som i år blir lite modifierad med tanke på det rådande läget.

– Alla besöksmål måste coronasäkras. Lyckligtvis är många av aktiviteterna utomhus, säger Olle Bengtsson, en av grundarna till Skördefesten.

Ett par av de planerade arrangemangen under helgen har ställts in.
– Geniun dalamarknad vid Tvikstarondellen ställs in, liksom mat- och musikfestivalen Fröjda i Stjärnsund och Reko ring-upptakten med matmarknad i Avesta, lördagen den 29 augusti. På Vretens gård har de byggt upp besöksverksamhet i stallarna och de kände att det skulle bli för trångt, så de siktar på nästa år i stället, berättar Liselotte Dahlin, en av arrangörerna.

En fördel med skördefesten är att många av besöksmålen är utspridda över de tre kommunerna.
– Det blir lite modifierat med att besökarna måste tänka på att hålla avstånd och så. Alla är välkomna, men man måste ha sunt förnuft och man kanske kan få stå och vänta på sin tur, på de platser där det kan bli lite trångt. “Skördefest, tillsammans på avstånd” är parollen. Vi måste hjälpas åt, säger Liselotte Dahlin.
– Och producenterna vill ju inte få in smittan på sina gårdar, tillägger Olle Bengtsson.

Skördefesten invigs på fredagsförmiddagen den 4 september, på Roslunds Potatis i Stora Skedvi. Även i år har Säterkonstnären Karl H Kruse gjort en potatistavla av ett ton potatis.
– Den kommer att avtäckas vid invigningen men vi vill betona att det går att titta på tavlan under hela helgen. Alla besökare behöver inte komma samtidigt till invigningen, säger Liselotte Dahlin.

Efter en besvärlig vår upplever många lokala matproducenter att besökarna har strömmat till under sommaren.
– Det var en osäkerhet i våras, hur det skulle bli med coronaläget, men under sommaren har många gårdsbutiker haft många besökare. Generellt sett så upplever vi ett ökat intresse för lokal mat, säger Olle Bengtsson.

Fotnot: Hela programmet finns på www.skordefest-dalarna.se.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 36, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS