ANNONS

Gustav Vasas färd i Dalarna finns på tavlan som är en mindre kopia av den som finns i Ornässtugan.
Foto: Veronica Rigtorp

Myter och sanningar kvar hela sommaren

FALUN. Dalarnas Museums egen utställning ”Sanning, Myt, Legend – Gustav Vasas äventyr i Dalarna” blir kvar hela sommaren, och väl värd att se. När pandemin gett sig av.

I Dalarnas Museums stora entréhall visas Gustav Vasas färd genom Dalarna och de myter och historier som om gärdar besöket vintern 1520-21. Berättelser och myter genomlyses och ger historien ett annat sken.
– Utställningen har fokus på de myter och de platser som förknippas med Gustav Vasas varande i Dalarna, berättar Anna Lögdqvist, verksamhetschef/antikvarie Dalarnas Museum.
Alla dessa lador, dass och rotvältor han ska ha besökt. Levande muntliga traditioner som fortfarande lever i byarna, kan var minst lika sanningsenliga som de nedtecknade.

Genom Peder Swarts nedtecknade ord från kungens egna berättelser, framställs han som en superhjälte. Men hur mycket har han spetsat till historien?
Så mycket som kungen ville, antagligen.
Hur uppstår en myt? Vad är sannolikt och var vad osannolikt?
Det är som viskleken, historien förändras med tiden.
Men lika intressant är tankarna kring detta som själva berättelsen om Gustav Vasa och så är också utställningen.
Utställningen har förenat de muntliga berättelserna och kungens berättelse.
Då det under 1700-talet blev en ”Gustavfeber”, så späddes mycket av Vasa-myten på av dåvarande Gustav III som kallade sig den tredje ”Gustaven”. Han var också den som lät resa stenen i Isala.
Veronica Rigtorp

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS