ANNONS

Mats Myrsells hypersnabba hyrbil, en Ford Sierra RS Cosworth
Foto: Myrsell Pressbild

Myrsells motorstarka monster

SÄTER. “Ingen Ford på våran gård…” Mats Myrsell är mannen bakom detta fördomsfulla omdöme. – Dom orden kommer jag att få ångra, förutspår han.

Förklaringen till förutsägelsen står att finna i det faktum att han nyligen hyrt en bil av ett fabrikat han förr förtalat. Nyförvärvet är en Ford Sierra Cosworth.
Den synnerligen potenta hyrbilen är byggd i Spanien av ett företag som specialiserat sig på att anpassa bilar för att rymmas inom det reglemente som gäller för FIA European Historic Sporting Rally Championship. Bara besättningen saknas i hyresavtalet, teknisk support och leverans till önskad adress ingår. Prislappen har sju siffror.

Förklaringen till att de tre Porschar som Mats Myrsell tidigare rattat i samma serie får stanna i garaget är att ett nytt reglemente förändrat förutsättningarna.
– Förr fick bilarna vara byggda före 1981, nu är det 1991 som gäller och då duger inte mina gamla bilar om jag vill hänga med i toppen, förklarar han.
Forden, vars ägare bor på en gård i Stora Skedvi, beskrivs som ett motorstarkt monster.
– 360 turbomatade hästkrafter, ett grymt vridmoment (600 N/m), fyrhjulsdrift och sju växlar att välja mellan. Den här bilen har allt jag kan önska.

Mannen med modet att sätta sig på passagerarplats är som så många gånger tidigare Esko Junttila från Smedjebacken. Deras gemensamma meritlista i historiska rallyn omfattar tio år. Överst återfinns tre EM-guld och ett silver i samma serie.

I början på mars ska nästa kapitel skrivas. Då ska Mats Myrsell för första gången sätta sig bakom ratten på sin nygamla bil. Den 16 mars börjar allvaret då duon för första gången kör upp bakom startlinjen i Spanien för att tävla i den första deltävlingen i EM, Rally Moritz i Costa Brava.

Hyreskontrakten omfattar än så länge tre EM-starter, en i Tjeckien, 20-21 april, och ytterligare en i Spanien, 24-26 maj.
– Sedan får vi ta oss en funderare och bestämma om vi ska köra något av de fem återstående deltävlingarna, säger Mats Myrsell.

Något slutdatum för sin drygt 40-åriga karriär som rallyförare har han ännu inte funderat över.
– Så länge hjärnan har kontakt med fötterna så tänker jag fortsätta köra rally, skrattar han.

Publicerad i Annonsbladet vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS