ANNONS

Sångerskan Cecilia Kyllinge och gitarristen Jan-Olof Jonsson bjuder på en intim musikteater med 1900-talets största kvinnliga Rock-ikon Tina Turner. Annonsbladet besökte genrepet i Dala-Husby.
Foto: Veronica Rigtorp

Musikshow med kärlek till Tina Turner

DALA-HUSBY Det är som om självaste Tina och Ike Turner står på scenen. Rörelsemönstren sitter perfekt och rösten ger gåshud. Det är Cecilia Kyllinge och Jan-Olof Jonsson som i sin show ger ett sådant trovärdigt framförande. Nu ger de sig ut på turné med showen “Simply the Best – En hyllning till Tina Turner”. Annonsbladet besökte genrepet, i Dala-Husby.

Sångerskan Cecilia Kyllinge och gitarristen Jan-Olof Jonsson bjuder på en intim musikteater med 1900-talets största kvinnliga Rock-ikon Tina Turner. Berättelser ur hennes liv och fantastiska karriär, tätt sammanvävt med hennes fantastiska låtar ger showen en helhet.
– Det ska vara vinnaren och människan Tina som gestaltas, förklarar Cecilia Kyllinge.

Manuset är fullt av glädje och liv med Tinas egna ord. Även om Tina Turner hade en mycket tuff start i livet med en mamma som lämnade familjen när Tina (då med namnet Anna Mae) var tio år gammal och en pappa som försvann två år senare. Barnen levde därefter med sin mormor, men redan ett år senare dog mormodern.
Livet i showbusinessbranschen med maken Ike Turner blev inte mycket bättre.

Genom showen förmedlar och illustrerar Cecilia delar ur Tinas liv, med början i bomullsfälten i Tennessee fram till Tinas egen raketcomeback vid 45 års ålder då hon gav ut sitt första egna album, efter flera år utanför scenen.
Publiken får följa med hela vägen in i logen, där Tina även kommunicerar med publiken och även uppmanar till att sjunga med i texterna.

En finstämd sång skriven av Cecilia Kyllinge matchas bra in i historien.
– Jag vill lyfta fram hennes styrka, säger Cecilia.

Showen är en timme utan paus, för att coronasäkra den så körs ingen rast. Ett riktigt träningspass för Cecilia och Jan-Olof, med flera klädbyten och mycket sång.
Med tanke på Tinas brokiga liv med Ike, finns givetvis frågan om showen vänder sig till en speciell publik.
– Nej inte alls, vi vänder oss till människor som vill lyssna på underhållning, förklarar Cecilia.
– Tina har så många olika sidor, som den seriösa sidan och den andäktiga sidan, inflikar Jan-Olof Jonsson.

Han gör succé när han kliver in på scenen som Ike Turner i sina tidstypiska kläder. Det samma gör Cecilia med sina klädbyten, framför allt det avslutande, men det avslöjar vi inte här, för att publiken ska ha en extra guldkant att se fram emot.
Både Cecilia Kyllinge och Jan-Olof Jonsson gör trovärdiga tolkningar av Tina och Ike.

Och de båda artisternas beundran för Tina Turners fantastiska karriär på scenen, sammanfattar de med att berätta att när Tina 1984 släppte sin första egna skiva, gick den rakt upp på en första plats på Billboardlistan.

Alla ville ha henne och hon prydde Rolling Stones förstasida. Hon har genom åren sålt 200 miljoner skivor och varit nominerad till 20 grammys, där hon tog hem hela åtta.
– Hon gjorde den mest fantastiska comeback som någon gjort, konstaterar Cecilia Kyllinge frankt.

På genrepet medverkade även hunden Elvira, som inte ingår i showen, genom att med jämna mellanrum passa på att komma in på scenen och se helt oberörd ut över att stövla rakt in i en spännande och intressant show.
– Vilken otroligt vackra röster ni har, berömmer en professionell sångerska i publiken.
– Jag hoppas nu att vi tar oss ut på turné och att pandemin inte sätter stopp, avslutar Cecilia efter showen i Dala-Husby.

Turnéplanen:
10 sep Kungsåra
11 sep Enånger
13 sep Kilbo
17 sep Ransta
18 sep Vika/Falun
19 sep Ludvika
20 sep Strängnäs
24 sep Arboga
25 sep Motala
26 sep Möklinta

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS