ANNONS

Band 1 i replokalen. Celine Jallow från Avesta sjunger.
Foto: Rebecca Linder

Musik och gemenskap på kollo

FOLKÄRNA. För första gången arrangerade Popkollo Falun en veckas popkollo på Sjöviks folkhögskola. 20 tjejer och transpersoner har under fått bilda band, skriva en låt och hålla konsert.

Popkollo Falun, som är en ideell förening, har arrangerat popkollon dagtid utan övernattning sedan 2013. I år satsar de alltså på att ha ett sju dagar långt kollo med övernattning något som dragit deltagare från Hälsingland i norr till Småland i söder. Målgruppen är tjejer och transpersoner i åldrarna 12-16 år.
– Normen på scenen i dag är männen. Vi vill vara normbrytande och ha ett läger som bryter mot det och för att lyfta fram alla andra, säger Hanna Edlund, en av kollots åtta ledare.

Som en del i detta har de under kollot haft en workshop Normstorm som handlar om just normer, att synliggöra dem, problematisera, ifrågasätta och förändra dem.
– Det var uppskattat bland deltagarna och de tycker själva att det här är viktigt, säger Matilda Matsson, koordinator för kollot.

Första dagen på kollot valde de ut en låt som alla skulle spela som blev årets popkollolåt, Det blev Not to young med Sabina Ddumba. Alla fick sedan också testa på de olika instrumenten, gitarr, bas, trummor och sång och sedan önska vad de ville fokusera på under lägret. Utifrån detta formades sedan fyra olika femmannaband. Banden hade sedan varsin låtskrivarworkshop där de skulle få verktyg och komma igång med att skriva en helt egen låt. Detta följdes sen också av en workshop i inspelningsteknik och studioarbete där de själva fick producera – alltså bestämma hur låten skulle låta på skiva.

När vi var på besök träffade vi ett av banden som bildats här på kollot och de är just i färd med att repa Not to young i en av replokalerna.
– Vår egen låt handlar om kärlek med förhinder kan man säga. Vi skriver den tillsammans och jag tycker att det går riktigt bra. Alla har fått med något av det som de ville, säger Linn Engman från Stockholm.

En annan deltagare i bandet är Celine Jallow från Avesta. Det är första gången hon deltar i ett popkolloläger. Här har hon valt att sjunga men annars spelar hon gitarr och piano.
– Det bästa är att få repa med bandet. Man lär sig så mycket och får idéer av de andra, och alla får vara med och säga vad de tycker och tänker, säger Celine.
På frågan om de är sugna på att starta egna band efter kollot är alla rörande överens: ja. Det bådar gott för musikscenen framöver…

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 35 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS