Fältassistent Charlotta Volkert guidade Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) på en rundtur i Tjärna Ängar.
Foto: Veronica Rigtorp

Mulet och råkallt när statsministern var på besök

Statsminister Stefan Löfven gästade ett mulet, regntungt och råkallt Borlänge. Besöket ska ge en lägesbild av det socialt utsatta området Tjärna Ängar.

Krafttag måste nu tas för att få ordning på den brottslighet som visat sitt fula tryne, framhåller partikollegan och kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman.
– Det var mycket välkommet att statsminister Stefan Löfven kom till Borlänge. Han har sett vår utveckling och kom för att lyssna och föra dialog med utvalda aktörer om vårt rådande läge. Vi hade givande dialog med många experter. Dialoger som är viktiga för vår stad, då vi återuppbygger tryggheten, sade kommunalrådet Jan Bohman (S).

I Tjärnahuset på Klöverstigen 16 mitt i Tjärna Ängar hade Löfven samtal med representanter från kommunen, polisen, BRÅ med flera.
Därefter var det rundvandring i Tjärna ängar, där statsministern fick byta några ord med vandrarhemspersonal och elevkårens representant Mufassioeen Ahmed som mötte upp vid studentboendet Locus.
Ciceron var fältassisten Charlotta Volkert som avslutade rundturen vid Klöverstigen 10, där media fick ställa frågor till statsministern.

Efter lunch genomfördes rundabordssamtal om välfärdsbrottslighet med bland annat Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i sistnämndas centralt belägna lokaler.
De senaste veckorna i kommunen har varit turbulenta, speciellt under slutet av september. Allvarliga brott har omskakat och berört.
– Jag vet att vi inom några veckor får fler poliser på plats och kameror kommer upp. Nu ska vi inleda diskussioner om vad vi kan göra i det korta perspektivet för att lagföra dem som gör dumheter.
– Sedan återstår också ett mer långsiktigt arbete för att förebygga, så att framför allt de unga männen inte väljer brottets bana, utan väljer en trevligare syn på vad de ska göra med sina liv, förklarade Jan Bohman.

Löfven kom dock inte med någon magisk formel för att lösa problemen, men menade att det nu ska visas bestämdhet och att våldsbrott inte tolereras.
– Krafttag måste nu tas för att få ordning på den brottslighet som visat sitt fula tryne. Vi socialdemokrater ser problemen och tänker vara en del i att lösa dem. Det ska vara svårt att ägna sig åt kriminell verksamhet i Borlänge, slår Bohman fast i ett uttalande från honom och partiet.
Bohman och hans partikamrater vill att de individer som rånar och begår våldsbrott ska bort från gatorna, att de ska lagföras och hamna bakom galler.
För att kunna göra detta behövs fler poliser i kommunen.
– Jag är därför glad över att fler poliser nu kommer anställas och verka i Borlänge. Jag vill också se fler kameror, på fler platser men även fler där vi redan har kameror, förtydligar han.

Bohman anser att kommunen har ett bra samarbete med polisen, en bra dialog och samsyn på hur problemen ska lösas.
Kommunstyrelsen hade dagen innan Löfvens besök möte med polisen för att prata mer om den utveckling som skett och det arbete man gör, därmed kommer alla politiska partier uppdateras om läget.
– Det är av yttersta vikt att kommunstyrelsen och polisen fortsätter hålla kontakt. Att vi har en gemensam lägesbild att agera utifrån, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

Borlänge styrande socialdemokrater vill att följande ska genomföras för att fler brottslingar ska lagföras:
1. Förstärkt polisiär närvaro.
2. Fler kameror på utvalda platser, vilket innebär 75 nya kameror.
3. Ordningsvakter på fler platser i kommunen.
4. Att kommunen intensifierar arbetet med avhopparverksamhet.
5. Att kommunen och statliga verksamheter arbetar aktivt och tillsammans för att minska bidragsfusket.
6. Tunabyggen måste intensifiera sitt arbete med olovlig andrahandsuthyrning.
7. Skolan är ingen plats för droger. Drogkontroller och droghundar på utvalda skolor.
8. Aktivt samverka med andra kommuner i liknande situation. I dag finns kontakt med Södertälje.

Det krävs långsiktiga och förebyggande åtgärder som minskar risken för att man väljer en brottslig bana. Därför vill man:
1. Stödja kommunens föräldrar.
2. Samverka mer med näringslivet.
3. Ge barn och ungdomar stöd från flera olika professioner/yrkesgrupper på plats i skolan.
4. Samverka bättre med civilsamhället och kommunens föreningar, alla goda krafter måste dra åt samma håll.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS