ANNONS

IP Motor har stått sig i 60 år. Jan och Anneli Persson visar hur motorsågarna har gått ner i vikt under tiden. Från 17 till fyra kilo.
Foto: John Leander

Motorsågsbutiken fyller 60 med full verkstad

IP Motor är ett företagsnamn som är inpräntat i Hedemorabornas lokala vokabulär. Nu firar butiken 60 intakta år.

Motorsågarna dominerar kanske inte miljön i IP Motors butik längre. Det är uppblandat med gräsklippare, arbetskläder och även leksaker.
Men motorsågen är grunden och lika bestående är Jan och Anneli Persson. Sedan 80-talet är det dem som “varit” IP Motor på Åsgatan för Hedemorafolket.
Och har en hel del att göra även år 2020. Kunderna löser av varandra även under de lugna stunderna på dagen och i verkstaden skruvas det på rader av robotgräsklippare som behöver lagas.
– Det brukar klinga av i september, men i år vi har fortfarande otroligt mycket att göra, säger Jan Persson.

Men hur kommer det sig att IP Motor har levt kvar i Hedemora så pass intakt som det gjort sedan Jans pappa Ivar Persson startade företaget?
Anneli sammanfattar i en mening det hon tror är orsaken.
– Vi brukar säga att kunderna är lika välkomna efter köpet.
Men hade Jan och Anneli på 80-talet trott att de fortfarande skulle stå i butiken här på Åsgatan år 2020?
– Ja, svarar Jan med självklar enkelhet och berättar om hur han redan i sjuårsåldern ägnade sig åt att hälla över kedjeolja från 200-litersfat till enlitersflaskor.
– Jag hade ju ett motorintresse. Jag skruvade och höll på långt innan jag tog över.

Jan började att arbeta för pappa direkt efter årskurs 9 och hans mest dramatiska historia är att han försov sig första arbetsdagen.
– Jag fick mig en ordentlig uppsträckning. Efter det har det nog inte varit några mer försovningar, säger Jan och skrattar.
Någon nytt generationsskifte är däremot inte att vänta. Jan och Anneli har en son och en dotter som är egna företagare på annat håll som fotograf och nagelterapeut. Så på sikt funderar de på att sälja företaget.
– Sen ska vi kolla hur Sverige ser ut, säger Jan med ett leende.
Men dit är det långt än tillägger både han och Anneli.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS