ANNONS

Tomas Larsson, SMK Hedemora, Calle Johansson, Hedemora MC museum, och Jerker Almgren, Hedemora Old Town Cruisers, ser fram mot Motordagen i Hedemora 30 juni när 60-års minnet av sista TT-loppet ska firas där öppet hus på MC-museet, cruising med veteranfordon och uppvisningskörning med gamla motorcyklar är några av ingredienserna.
Foto: Mikael Eriksson

Motordag à la 50-talet i Hedemora

HEDEMORA. Den som vill få uppleva en känsla av 50-talet ska styra kosan mot Hedemora och den motordag som arrangeras 30 juni. Detta för att det i år är 60 år sedan sista TT-loppet kördes.

För en dag kommer Hedemora att kliva 60 år bakåt i tiden, till en tid då det sista TT-loppet för motorcyklar kördes och orten formligen invaderades av publik.
– Kön räckte ända ned till Enköping, minns Tomas Larsson från SMK Hedemora och som är en av eldsjälarna bakom arrangemanget.

1958 kördes det sista TT-loppet och det hade då även fått VM-status. Många av dåtidens stjärnförare fanns på plats i Hedemora för att göra upp om segern. Och än pratas det i motorkretsar om den tiden.
– Vi vill åter sätta Hedemora på motorkartan, säger kommunens fritidschef Lars-Åke Östlin om varför kommunen gått in och engagerat sig i den Motordag som arrangeras 30 juni.
Han pekar på de tre utmärkande områden som kommunen har i form av motor, musik och mat.

Ute vid Hedemora motorstadion har SMK Hedemora ställt i ordning en 750 meter lång bansträckning där vissa delar kommer att följa den klassiska TT-banan. Där kommer de gamla TT-maskinerna på nytt att kunna få lufta sig. Det handlar om TT-motorcyklar av årsmodell 1958 eller äldre.  Och det kommer att vara en öppen depå.
– Så man kan se och höra maskinerna igen, säger Tomas Larsson.

Han säger att de har klart med att Varg-Olle Nygren kommer att finnas på plats, även Posa Serenius kommer att medverka under dagen. Och fler förare kommer att dyka upp.
Även om uppvisningen med de gamla TT-maskinerna är huvudnumret så är det bara en del av allt som kommer att hända under Motordagen som går i 50-tals anda.

Hedemora Motorcykelmuseum håller öppet hela dagen, och där finns mycket att kika på: Hos Calle Johansson finns den gamla TT-historien samlad i form av motorcyklar, affischer och allt som där hör till.

Hedemora Old Town Cruisers arrangerar först en cruising med strosing och senare på kvällen en cruising. Jerker Almgren från HOTC säger att idén till cruisin med strosing har de hämtat från USA.
– De gamla bilarna kommer att parkeras på Åsgatan och sedan kan man gå runt och titta på dem, förklarar han.

En träff för Saabentusiaster är förlagd till Hamrebanan utanför Hedemora. De kommer att åka i en samlad kortege in till stan och sedan ställa ut sina bilar i Sveaparken.
Även de yngre kommer att kunna hitta aktiviteter. Bland annat kommer ett lådbilsrace att köras.

Hos föreningen Hedemorabild kommer det att vara en fotoutställning där bilder från den tid då det begav sig kommer att visas upp.

Som inte detta skulle räcka så kommer det att arrangeras TT-dans på Stora Torget. Det är Hedemora Storband som under kvällen kommer att spela upp gamla låtar och en utedansbana kommer att finnas för de som känner för att ta sig en sväng om.

För att knyta ihop aktiviteterna på motorstadion med det som händer i de centrala delarna av Hedemora kommer en gammal veteranbuss att köra fram och tillbaka för att frakta publiken.

Läs mer här:
Föreningen Hedemorabilds sommarutställning
Saabträff i dagarna tre
Cruisingen har fått ställas in

 

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS