ANNONS

Promenader har blivit en viktig ersättning för andra aktiviteter både bland pensionärer och yngre Säterbor under pandemin. Janne Elofsson från PRO Säter leder onsdagspromenader till okända mål i stan. “Längre fram i vår ska vi hitta stigar att gå på”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Motion med skratt på köpet

SÄTER. I Säter pågår nu flera olika parallella satsningar på promenader. PRO håller i två av dem. – Det är jättebra både för samvaron och motionen, säger Kerstin Danielsson som deltagit i många av promenaderna.

Visserligen skiner vårsolen, men det blåser en kall vind på Bastugatan den här onsdagen i mars. Utanför PRO-lokalen står ett gäng påpälsade men glada pensionärer och väntar på avfärd.
– Ta nu inte bild bara på oss utan på damerna också, vädjar Gert Kyed som räknar in gänget.
– Men då måste du ha smalfilm i, skojar någon.
Varje onsdag klockan tio vankas promenad för pensionärer i Säter. Janne Elofsson går först och det är han som bestämmer vart kosan ska styras.
– I dag ska vi gå genom skogsparken, mot Åsen och ner mot Hundbadet, berättar Janne.
– Du får inte säga Hundbadet; det heter ju Präst källa, rättar Gert och allmänt skratt utbryter.

Sedan början av februari har promenader – med eller utan stavar – arrangerats med utgångspunkt från PRO-lokalen. Antalet deltagare har varierat från sju till 19. Även om de är utomhus så är deltagarna noga med att hålla avstånd.
– Jag har också ringt och kollat med smittskyddsenheten som råder oss att gå i flera grupper med några minuters mellanrum om vi blir många, säger Gert.
Annelie Kyed berättar att nästan alla PRO-aktiviteter är inställda på grund av pandemin. Därför tycker hon och många andra att det är bra att medlemmarna åtminstone kan promenera tillsammans.
–Det är särskilt bra för dem som inte har något annat, säger hon.
Kerstin Danielsson fortsätter:
– Det är alltid någon med som man känner men också alltid någon ny.

Förutom motion och prat har deltagarna också möjlighet att vinna lotter.
– Man kan bli miljonär, utbrister Janne.
Hur länge håller ni på?
– I alla fall april ut. Var femte gång brukar vi ha korvgrillning eller fika. Och den 7 april ska vi träffas vid boulebanan på Skönvik istället.
Det finns också andra alternativ att promenera i Säter om man inte vill göra det i grupp. PRO:aren Mats Olsson har också satt samman en slags bildtipspromenad som han kallar Lär känna ditt Säter. På lappar som hämtas utanför PRO-lokalen finns varje månad ett antal detaljbilder på till exempel portar på kända byggnader i stan som deltagarna ska leta på.
–Ett jättebra initiativ i coronatider, berömmer Bengt-Åke “Skötten” Johansson.
– Även om man är infödd Säterbo så skapar det här riktiga aha-upplevelser, fortsätter han.
Säterbygdens Orienteringsklubb bidrar också med Naturpasset som går ut på att flanörerna ska leta kontroller som bildar olika ord.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS