ANNONS

Salt & peppar heter kursen där ett gäng äldre herrar i Söderbärke lärt sig att laga mat i flera år. Förutom att de nu har tuffat till sig lite även hemma i sina egna kök så ger matlagningen en stor portion av gemenskap och glädje. “Det här är nog det man saknat mest under pandemin”, säger kursledaren Lars-Erik Gustafsson.
Foto: Karin Diffner

Möten med en stor portion glädje

SÖDERBÄRKE z God mat, trevligt sällskap och ett allt bättre självförtroende. Det är resultatet av PRO Söderbärkes matlagningskurs Salt & Peppar. – Det här är något av det man saknat mest under pandemin, säger initiativtagaren och kursledaren Lars-Erik Gustafsson.

Den här fredagseftermiddagen börjar med glögg och genomgång i foajén på Folkets hus i Söderbärke. Varorna är precis inhandlade och kökschefen Lars-Erik Gustafsson går igenom dagens meny.
– Till förrätt blir det skagenräkor med frasvåfflor, berättar han.
– Inte toast Skagen igen, då. Ja, det var ju en sensation, skojar Sören Söderberg ironiskt och får ett “Tyst med dig”, till svar.
Stämningen är varm och uppsluppen. De flesta i matlagningskursen känner varandra väl och har lagat mat tillsammans i fyra-fem år.
– Vi kallar kursen för Salt & Peppar eftersom det inte ska krävas 20 olika kryddor för att laga god mat, förklarar Lars-Erik.

Utan att “chefen” ger några direkta order börjar dagens sju deltagare under prat och skoj därefter förbereda kvällens middag i det lilla köket bredvid.
Sören och Björn Eriksson bankar ut lövbiffen och Hans Hedlund hackar rödlök. Just det där med löken är något som det skämtas en hel del om.
– Jag fick hacka lök en gång, men jag gjorde inte som läraren sa, så sedan har jag inte behövt göra det mer, berättar Sigge Henriksson som istället har tagit hand om räkskalningen inför den här middagen.
Sigge brukar ha ansvar för fördrinken och Lars-Erik “Frutti” Lennartsson för dukningen, men annars gör alla allting – utan knot.
– Ja, ja, ja! De är så ivriga så att jag nästan får stoppa dem, säger kökschefen.

Hela Salt & Peppar-gänget: Sigge Henriksson, Lars-Erik Lennartsson, Björn Eriksson, Hans Hedlund, Lars-Erik Gustafsson, Berndt Hillebäck och Sören Söderberg. Frånvarande: Björn Carlsson och Per Samuelsson.

Medlemmarna i matlagningsgruppen är mellan 74 och 82 år och säger själva att de hör till den sista generationen män som inte självklart kunnat laga mat.
– När jag ser på min son och min måg så är det mest de som står i köket, men så har det inte varit för oss, säger Berndt Hillebäck.
Men efter att tillsammans ha lagat mat en gång i månaden i flera år så har det blivit ändring på det.
– Man har fått bättre självförtroende i köket och behöver inte fråga lika mycket.
Och kockarnas fruar uppmuntrar aktiviteten.
– Ja, de får ju komma hit efteråt på fin middag och bli serverade, säger Berndt.
– Ofta ger damerna oss gott betyg och då bröstar man ju upp sig lite, fortsätter Sören.
Tiden utan att laga mat en fredag i månaden har varit svår på många sätt, men gänget har åtminstone kunnat träffas utomhus och har då haft knytkalas. Nu ser matlagarna fram emot många fler glada och goda stunder.
– Om det finns intresse tänker jag också börja en nybörjarkurs i matlagning, både för kvinnor och män, säger Lars-Erik Gustafsson.

Lars-Eriks rullader
Ingredienser för 4 personer:
8-10 skivor lövbiff
16-20 skivor bacon
Riven pepparrot (cirka två tuber)
Cirka 20 katrinplommon (urkärnade)
Salt och peppar
Vinbärsgelé
Potatis
Eventuellt grädde till sås

Gör så här:
Bulta lövbiffen till tunna skivor. Krydda med mycket svartpeppar och lagom med salt. Lägg 1-2 skivor bacon på lövbiffen, bred ut 1 tsk riven pepparrot på baconet och därefter 2 katrinplommon delade i 3 skivor. Rulla sedan till en hård rullad, peppra lite på utsidan och bryn i stekpanna. Sätt ihop med tandpetare.
Lägg sedan rulladerna i en ugnsform och sätt in dem i ugn på 175 grader i cirka 30-45 minuter.
Glöm ej att ta vara på stekskyn från stekpannan. Skölj ur den med lite hett vatten och gör sedan en god gräddsås av skyn. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med valfri potatis och vinbärsgelé.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS