ANNONS

Borlänge kammarkör gör digital mors dags-konsert. Här är delar av kören i Ornässtugan. Från vänster sopran Ingrid Lindberg Bohlin, tenor Peter Lindholm, sopran Maja Melin och bas Kjell Johansson, dirigenten Camilla Last spelar in avsnittet.
Foto: Veronica Rigtorp

Mors dagkonsert som är corona-anpassad

BORLÄNGE. Borlänge kammarkör ger mors dags-konsert på nätet. Förinspelad med bild och körsång var för sig, i pandemisäkrade grupper. Här får tittarna också höra och se kören i olika kända miljöer i kommunen.

Annonsbladet var med vid inspelningarna i Ornässtugan en mycket regnig kväll.
Från det rikskända loftet hördes ljuvliga toner. Där inne, i skydd från regnet stod fyra av körens totalt 40 medlemmar och sjöng medan körens dirigent filmade.
Konserten ”Sånger till mamma” som är i film format, är en hyllning till alla mammor. Den innehåller körsång, mödrar- och barns tankar och ord, samt hyllningar från de som velat bidra med sådana.
– Men med sex personer åt gången har vi i en stor sal spelat in sex sånger. Med åtta personer åt gången har vi övat. Med teknikens hjälp har vi kunnat sjunga hemifrån och deltaga i alla övningar ändå. Med avstånd och placeringar utomhus har vi nu påbörjat filmandet inför vår mors dagskonsert-film som vi släpper 30 maj via Facebook och Youtube, berättar Camilla Last, körens dirigent som även kallas Milla.
Kören ville så gärna göra en sprakande vårshow för sin publik, men tyvärr blir det inte så i år heller. I stället satsar kören på show våren 2022, då de hoppas att Corona är ett minne blott.

Borlänge kammarkör gör digital mors dags-konsert. Här är delar av kören i Ornässtugan. Från vänster sopran Ingrid Lindberg Bohlin, tenor Peter Lindholm, sopran Maja Melin och bas Kjell Johansson, dirigenten Camilla Last spelar in avsnittet. Foto: Veronica Rigtorp

Tills dess får publiken njuta av ljuva toner via det digitala mediet.
Körens luciakonsert på nätet, blev en succé och hade 4 380 visningar på Youtube och 4 500 visningar på Facebook. Det blir 8 880 visningar totalt, plus flera klick.
– Så många har vi aldrig fått in i kyrkan, säger körmedlemmen och alt Sanna Bergens.
– För oss är det också ett sätt att hålla i gång rösterna och vårt gäng. Jag läste nyligen hur endorfiner, som gör en glad, frigörs i kroppen när man sjunger, berättar körens dirigent Camilla Last.
– Glädjen av sången smittar av sig på de som lyssnar och jag tror vi kan skicka glädje genom sången, säger Sanna Bergens.
Och just glädjen kan också upplevas via alla spralliga påhitt som Camilla Last genomför med kören. Sång i spöregn vid stranden av Ösjön, eller sång mitt i natten ute i skogen med facklor. De är bara några av Millas upptåg under inspelningen av morsdags-konserten.
Konserten är helt gratis, men de som vill får gärna skänka ett bidrag via Swish.
– Luciakonserten fick vi in 40 000 kronor på, det är ungefär samma intäkt som en vanlig konsert ger. Konserterna är ju den enda inkomstkälla vi har. Så pengarna kommer väl till pass, för de fasta kostnader måste betalas även i pandemitid, förklarar körmedlemmen och sopranen Kerstin Drejholt.

Sopran Maja Melin filmas av dirigent Camilla Last som sedan ska klippas in bland de andra filmerna i mors dags-konserten.

Bildades 1979
Borlänge Kammarkör bildades 1979 och bestod då av musikskolans lärare, men sedan dess har kören utvecklats till en mycket blandad kör.
Många äventyr har den varit ute på under alla dessa år. Från medverkan i Rhapsody in Rock och Carmina Burana till samarbeten med artister som Vocal Six, Lars Roos och Bröderna Rongedal.

Källa: Borlänge Kammarkörs hemsida

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS