ANNONS

Simon Holmbergs sprinklerföretag har växt i rekordfart med uppdrag över hela Sverige.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Morfar visade vägen till företaget som växt i rekordfart

Simon Holmberg hoppade av studierna och inledde en praktik hos sin morfar och det gav skjuts i karriären. Nu driver han ett sprinklerföretag.

Simon Holmberg bor i Norberg men har hela landet som arbetsplats. Han är en ung företagare, 26 år, som startade verksamheten för tre år sedan och uppdragen har ökat i snabb takt. I dag har S.H. Sprinklerservice AB, som företaget heter, fullt upp.
– Sedan förra året är vi två delägare och jobb saknas inte, trots pandemi, säger han.
När coronautbrottet var ett faktum befann sig Simon Holmberg i Egypten, och han visste ingenting när han landade i Sverige.
– Visst fanns det lite oro och funderingar om, och hur, det skulle påverka företaget. Men det har inte påverkat alls, och vi har klarat oss bra.

Verksamheten lyder under VVS-avtalen och Simon Holmberg berättar att de ofta är underleverantörer.
Det finns krav på brandskydd i offentliga lokaler och företaget installerar sprinklersystem på äldreboenden, sjukhus, skolor, företag med mera.
– Installationer av sprinkler har ökat mycket de senaste tio åren och det finns lagar för vissa instanser. Beroende på verksamhet finns det även krav från försäkringsbolagen.
Hur funkar sprinklers?
– Det är temperaturen som avgör när sprinklern utlöses. Normalt aktiveras den vid 68 grader.

De senaste månaderna har Simon haft uppdrag i Västerås, Avesta och Fagersta. Då har han installerat sprinkler på bland annat äldreboenden och i ridhus. För närvarande är det ett större jobb i Malmö.
– Från och med årsskiftet har vi ett stort jobb i Kiruna där man bygger en ny stadskärna. Då kanske jag jobbar på plats i tio dagar, flyger hem och är ledig några dagar innan jag tar flyget tillbaka igen. Att pendla med bil håller inte tidsmässigt och flyg blir billigare.
Varför startade du just ett sprinklerföretag?
– Intresset väcktes när jag började jobba tillsammans med morfar som arbetade med sprinkler. Nu är det han som jobbar åt mig.
Simon berättar att han startade företaget själv, sedan jobb tillsammans med morfar och det sista året har verksamheten växt snabbt.
– I dag är det utökat till en delägare och vi har cirka 13 personer som jobbar åt oss.
På frågan om han hinner med några fritidsintressen, förutom familjen, blir svaret:
– Jag har två travhästar som jag tränar och tävlar med.

Fakta
Sprinklersystemet uppfanns 1874 av amerikanen Henry Parmalee som behövde ett skydd för sin pianofabrik. De första sprinklersystemen i Sverige tillkom för över 100 år sedan. Fram till 1980-talet installerades sprinklersystem nästan uteslutande för att skydda mot egendomsbränder, i första hand fabriker och lagerbyggnader.
Boendesprinklern är utvecklad att aktiveras mycket tidigt vid en brand för att bryta/dämpa den snabba brandutvecklingen under de första minuterna. Däremot installeras normalt inte traditionella sprinklersystem i bostäder och andra boendeformer, utan används i stället som ett egendomsskydd inom exempelvis industri, varulager eller köpcenter.

Källa: Sprinklerfrämjandet

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS