ANNONS

”Det är skönt att vara i den här åldern” säger Yvonne Astor och Eva Wikner Granhström. Deras uppdrag som fotomodeller hos agenturen Ladies team, handlar till exempel om bilder för magasin, men också om reklam och produktvisningar.
Foto: Veronica Rigtorp

Modiga mogna modeller som är från Borlänge

BORLÄNGE. Yvonne Astor och Eva Wikner Grahnström är två modiga kvinnor som valt att bli fotomodeller i mogen ålder. De två är fantastiska förebilder för både yngre och äldre kvinnor. Att livet inte är slut efter 55+ är de levande bevis på.

Delar av samhället som ibland slutar räkna med kvinnor som passerat ”bäst före” datumet 55+, får här tänka om, för de här två kvinnorna tänker inte sluta leva. De vill mer och är nyfikna på livet, som de modigt lever vidare i.
Yvonne Astor jobbar inom resebranschen, tidigare både som egenföretagare med Big Travel och Resman. Men hon har också drivit Bolanche tillsammans med dåvarande maken.
– Numera jobbar jag på Travel Support/Helpdesk med joursupport 24/7 inom resebranschen, vilket innebär samtal från resenärer runt hela världen som ska lösas direkt, förklarar Yvonne och fortsätter:
– Det är flera olika resebyråer som har avtal med oss. Och vi tar över när resebyråerna stänger. Vi hjälper till med ombokningar, inställda eller missade flyg, hotell, hyrbilar och tåg.
Yvonne är erfaren och lugn. Det här har hon gjort hela livet. Numera kan hon också jobba från vilken plats som helst i världen. Det passar denna globetrotter väl, som dessutom till vardags pendlar mellan Marbella, Stockholm och Borlänge.

Foto: Veronica Rigtorp

Förutom heltidssysslan arbetar hon med ekonomi åt olika uppdragsgivare, samt modelljobbet.
Fotomodell har det nog alltid varit mening att hon skulle bli, för två seriösa förfrågningar fick hon redan som ung. En gång i Stockholm och en gång i New York.
Den sista av självaste Eileen Ford, drottningen av fotomodellmammor i världen vid den tidpunkten.
– Men jag svarade att jag hade precis gift mig och skulle åka tillbaka till Sverige. Då frågade Eileen Fords agent vad jag sysslade med i Sverige och jag berättade att jag jobbade på bensinmack. Hans förvåning var uppenbar och han undrade om jag verkligen förstod vem som frågade. Men jag var inte intresserad, jag ville hem och starta en familj, säger Yvonne och ler.

Yvonne Astor vid en ateljefotografering. Foto: Lukas Lennse

Hon har aldrig ångrat beslutet. Det var inte det hon ville, familjebildandet var viktigare. Men nu passar det bättre i hennes liv.
– Min syster gick bort för 1,5 år sedan. Sista gången jag pratade med henne innan hon dog, sade hon ”Yvonne, du måste tacka ja till livet”. Och då var den här modellförfrågan en av de saker jag kände att jag skulle tacka ja till, berättar Yvonne och det syns att systerns bortgång är en tung påminnelse om livets förgänglighet.
Agenturen hon och Eva Wikner Grahnström tillhör heter Ladies team Model Agency, för kvinnor och män över 30 och uppåt (Team Men, heter den manliga modell delen). De har modeller i alla åldrar och där platsar både Yvonne som är 57 år och Eva, som precis fyllt 69 år.
Eva Wikner Grahnström har jobbat inom reklambranschen i många år med egna byrån Heimer & Company, och på fritiden har hon drivit galleri tillsammans med maken.
– Galleriverksamheten har jag mycket nytta av nu när jag är ordförande i Borlänge konstförening, förklarar Eva.

Modellbild av Eva Vikner Grahnström som finns hos modellagenturen Ladiesteam. @photobigben @ollemake @ladiesteam.

Hon har alltid varit intresserad av kläder och återanvänder sina gamla plagg som de är eller genom att sy om dem. Ett ämne hon också föreläser i är just återanvändning av vintageplagg.
För ett tag sedan började hon ta selfiebilder av sig och sina kombinationer av kläder.
– Jag hade till exempel den här rosa yllekostymen som min mamma sydde upp åt mig när jag gick i åttonde klass i grundskolan, säger hon och visar en bild i mobilen med sig själv klädd i den rosa yllekostymen som fortfarande sitter perfekt.
Inte alla förunnat, om man så säger.
– Som en blixt från klar himmel fick jag nyligen en förfrågan från ett stort internationellt företag om jobb som modell, säger Eva och ser förvånad ut.

Yvonne Astor under ateljefotografering, ett jobb för företaget face. Foto: Hanna Karlberg

Utan besvikelse berättar hon att det inte blev något av med jobbet, men tanken på fotomodellandet var väckt och hon sökte sig till agenturen Ladies team och blev antagen.
– De sökte modeller i vårvintras, och jag tänkte ”Äsch, man kan ju prova”, berättar Eva.
– Vi är verkligen ett team, alla peppar varandra och man känner ett sådant stöd. Vi förstår uppdragsgivaren, vad kunden vill ha, vi har ju varit egenföretagare, inflikar Yvonne och Eva nickar instämmande.
– Det är varma, smarta och positiva kvinnor som jobbar som modeller, och det är mycket kollegialt, förklarar Eva.
Även Eva har en fot ute i stora vida världen, likväl som en fot i Borlänge.

Yvonne har med sig en solros till Eva som fyller år dagen då intervjun sker. Omtanken ligger dem båda varmt om hjärtat. Genom agenturen har de också lärt känna varandra, även om de kände till varandra innan.
Eva berättar om sitt jobb inom BizNet Dalarna, ett affärsnätverk för professionella kvinnor i Dalarna som vill inspirera och utvecklas i ett nytt kreativt sammanhang. Yvonne lyssnar intresserat och berömmer Eva för det jobb hon gör inom nätverket.
Att ta plats är viktigt anser de båda. De säger också att med ålderns rätt känner de mer och mer att de bryr sig mindre och mindre om vad andra tycker. De gör det som de tycker gör livet härligt att leva helt enkelt.

Eva har startat Instagram-kontot: @eva_wikner, med fokus på livsstil 60+, som snabbt fått många följare. Redan tidigare var hon aktiv på sociala medier, men nu satsar hon som influenser. Yvonne går också hon att följa via hennes Instagram-profil @yvonneastor_official.
Livslusten och glädjen hos de här två är smittande.
– Jag vaknar varje morgon och vill bli ett ”bättre jag”, förklarar Yvonne med sitt bländande varma leende.
– Kan vi inspirera andra genom det vi gör är det ju fantastiskt, avslutar dessa härliga kvinnor.
Och visst inspirerar de. Till att bejaka livet och att våga.

Startade 1988
Ladies team är en modellagentur i Sverige som startades 1988, som har egen nisch med lite mogna modeller.
Alla modeller som är anslutna är från 30 år och upp i alla åldrar. Ylva Stubbing, äger och driver byrån i dag och har gjort sedan 1999.
Företagets nisch som marknaden både vill ha och behöver med lite äldre kvinnor och män i branschen är ett framgångsrikt företag. Mycket har hänt under åren och de är stolta över att ha banat vägen för mogen skönhet.

Källa: Ladies team.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS