ANNONS

Peter Rung och hans hustru Nina startade för sex år sedan Huskurage.
Foto: Niclas Bergvall

Modiga grannar kan rädda liv

Våld mot närstående är ett enormt samhällsproblem och i Sverige dödas årligen runt 20 personer av sin nuvarande eller tidigare partner. Det vill Huskurage ändra på.

Nyligen var Peter Rung, som startade Huskurage i Säter och föreläste om ämnet.
– Det är viktigt att förstå vår roll som granne, säger Peter som tillsammans med sin hustru Nina Rung startade Huskurage för sex år sedan.
Våldet mot närstående är ett stort samhällsproblem. Det är många som utsätts, som lever i rädsla och blir fråntagna både sin mentala och fysiska frihet.
Om detta ämne var Peter Rung och föreläste om för kommunala bostadsbolaget, socialtjänsten med flera i Säter. Peter och Nina Rung startade Huskurage för sex år sedan.
– Jag har bland annat arbetat inom omsorgen i 20 år och och senaste åtta åren med värdegrundsfrågor och våldsförebyggande inom företag och idrott, berättar han.

Huskurage som metod tar sikte på att våldet aldrig ska tillåtas ske i det tysta. Det handlar om att ge fler kunskap om våldet och verktyg att agera när oron för att någon utsätts finns där.
– Det är viktigt att förstå sin roll som granne i det här. Att man kan knacka på hos grannen när man anar något. Helt enkelt fråga vad som händer, det kan rädda liv, säger Peter Rung.
Varje år dödas kvinnor många kvinnor i sin relation och Rädda Barnen beräknar att 200 000 barn lever i hem med våld i Sverige. Det motsvarar var tionde barn.
– Men det är också män som drabbas, det är viktigt att påpeka. Men det dödliga våldet står männen huvudsakligen för, berättar Peter Rung.

Blev Huskurage som ni hade tänkt?
– Både och. Jag trodde det kanske skulle gå snabbare. Men vi har varit med i flera medier och även suttit i en morgonsoffa i tv och pratat om Huskurage. Och vi har växt från vår bostadsrättsförening till att nå långt över miljonen.
Peters fru Nina arbetar som utredare inom polisen och det var under ett samtal hemma i soffan som idén till Huskurage kom. Ett koncept som vänder sig till trapphus, bostadsföreningar, bostadsbolag, kommuner och så vidare. Men även till föreningar och skola.
– Allt är gratis och det går att ladda ner från vår hemsida, berättar Peter som arbetar som konsult i trygghetsfrågor.
– På något sätt finns alltid Huskurage med mig hela tiden.

Vad har du för relation till Säter?
– Det är väl som många andra Thomas Quick-fallet. Inte så mycket mer, men jag har fått tips om att besöka Säterdalen, det ska vara vackert där.

Fakta
Huskurage startade av Peter och Nina Rung för sex år sedan.
Peter och Nina Rung har skrivit boken “Huskurage – från oro till omtanke”.
På hemsidan huskurage.se finns mer information.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS