Myrene Fjellström har arbetat som skomakare i åtta år och har hittat flera nya sätt att utveckla det anrika företaget. “Det finns mycket att göra”, konstaterar hon.
Foto: Karin Diffner

Modern skomakare i företag med anor

Hon driver ett hundraårigt skomakeri och har hittat flera sätt att utveckla företaget på. – Jag vill att det ska vara både modernt och anrikt, säger Myrene Fjellström i Hantverksby

Utanför det röda trähuset i Hantverksbyn finns både den gamla skomakarskylten från klassiska Beischers skomakeri och en modern skylt som den unga konstnären Klara Lasses målat under en praovecka för två år sedan.


– I stövelskaftet på Klaras skylt sticker mina hönor upp, förklarar Myrene Fjellström.
Jo, hon och sambon Peter Jonsson har faktiskt också hönor på bakgården till huset som ligger mitt i stan, med lägenhet på övervåningen och skomakeri på bottenvåningen.

Myrene kommer från Falun och utbildades sig till skomakare i Tornedalen.

När hon som 21-åring var färdigutbildad råkade Beischers skomakeri i Borlänge vara till salu. Myrene slog till.
I två och ett halvt år drev hon det skomakeriet på Vattugatan men tyckte att det var för trångt och för slitet. När så ett hus i Hantverksbyn blev ledigt tog Myrene med sig alla maskiner och flyttade in.
– Känslan här passar med ett skomakeri och så fick jag dubbelt så stora lokaler.
Den omisskännliga skomakardoften lämnade hon dock kvar på Vattugatan.
– Ja, den har väl blivit lite mer utblandad här, säger hon med ett leende.

I samband med flytten byttes företagsnamnet till Reboot men Myrene är ändå noga med ursprunget.
– Beischers startades 1921, så i år fyller företaget faktiskt hundra år.
Hur ska du fira det?
– Det kan vara svårt att fira i dessa tider, men jag hoppas att det går på något sätt. Kanske kan man visa gamla fotografier, funderar hon.
I fem år har Myrene drivit sitt företag i Hantverksbyn och det har vuxit stadigt.
– Läget är ju mer centralt, så fler hittar hit. Det ligger också i tiden att reparera sina saker, folk är mer medvetna. Dessutom har jag utökat med både skrädderi, butik och webshop, förklarar hon.

I butiken säljer hon hattar och kepsar, tofflor, strumpor och olika skotillbehör. Mest stolt är hon över sitt sortiment av skokrämer.
– Jag har haft alla 70 nyanser, men nu börjar det bli lite uttunnat. Lite otippat tog den gammelrosa färgen slut först.
Skrädderiverksamheten består i att hon tar emot plagg och skickar till en skräddare som syr och lagar. Målet är att kunna samla all verksamhet i butiken och att anställda en till skomakare.
– Jag hoppas att det går att göra under det här året, men man vet ju inte hur det blir med nya restriktioner och så.
Hur har det gått annars under 2020?
– Det var en period i april som det inte var så mycket folk i rörelse, men annars har det rullat på och nästan varit mer kunder än året före. Det är kanske lättare att ta sig till ett skomakeri och laga sina skor än att köpa nya på ett köpcentrum.
– Och folk har varit väldigt duktiga på att vänta utanför och visa varandra respekt, fortsätter hon.

Under de sista åren har Myrene märkt att allt fler unga människor lämnar in sina skor för att få dem klackade, utlästade eller dragkedjorna utbytta.
En del jobb kan vara lite knepigare, som att reparera klätterskor, vandringskängor med gjutna sulor eller randsydda skor.
– Därför planerar jag att köpa in bättre maskiner så att jag kan ta åt mig fler sådana uppdrag. Jag vill hjälpa alla och känner att jag måste ta den här chansen även om jag har mer jobb än jag räcker till.
Till mycket av arbetet fungerar dock gamle skomakare Beischers maskiner utmärkt – även trampmaskinerna utan motor från början av förra seklet används i dag av 29-åriga skomakaren Myrene Fjellström.

Fakta/Myrene Fjellström
Ålder: 29 år.
Bor: I Hantverksbyn i Borlänge men är uppvuxen i Falun.
Familj: Sambon Peter, 40, höns och katt.
Yrke: Skomakare och egen företagare.
Intressen: Friluftsliv.

Skomakarens bästa tips
Här är några av Myrenes tips för att få skorna att hålla längre:
– Tvätta bort salt från skorna vintertid med en våt trasa så fort som möjligt. Saltet torkar ut och ger skorna vita fläckar.
– Låt inte skor torka mot värmekällor som element under en längre tid. Det är varken bra för skor med gummisulor eller läder.
– Förvara skor med skoblock eller tidningspapper (om de är blöta) så slipper du gångveck som kan göra att lädret spricker.
– Lämna in trasiga skor i tid, det blir både enklare och billigare att laga dem då.
– Se över skorna var tionde gång du använt dem och impregnera gärna någon gång i veckan om det är snöslask.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS