ANNONS

Skådespelaren Moa Stefansdotter, från Säter, bor numera på Island och kan ses i flera filmer, bland annat “The Huntress”, som utspelar sig under vikingatiden.
Foto: Privat

Moa spelar viking på film: “Vi är ganska lika”

SÄTER. Skådespelaren Moa Stefansdotter, från Säter, bor numera på Island och kan ses i flera filmer, bland annat “The Huntress”, som utspelar sig under vikingatiden.

Moa började med skådespeleri redan som barn och hennes stora förebild är Donald Sutherland.
– Det här jobbet kräver väldigt mycket tid och hårt arbete, poängterar hon.
Som 16-åring flyttade Moa Stefansdotter till Island. Hennes familj bor dock kvar i Säter.
– Jag försöker hälsa på dem i Säter så ofta jag kan. Det brukar bli någon helg då och då. Att jag flyttade till just Island var för att jag ville jobba med hästar samt se något nytt och uppleva ett nytt land, berättar hon.
Den senaste filmen som Moa är med i heter ”The Huntress”och regisserades av Rasmus Tirzitis.
– Filmen hade premiär i oktober. Det är en thriller i vikingatid och jag spelar huvudrollen Runa. Hon är familjens äldsta dotter som får ta över sin pappas roll att försörja sin familj när han försvinner, samtidigt som något utifrån hotar deras överlevnad.

Moas favoritroll hittills är Runa som hon spelade i ”The Huntress”. Foto: Pressbild

I augusti var hon i Hälsingland och spelade in en film som kommer ut under 2020.
– Filmen heter ”1971” och regisserades av Magnus Häll. Jag spelar huvudrollen som en psykiskt sjuk kvinna som får ett oväntat besök till sitt hus ute på landet, även denna film är en thriller.
Hur kommer det sig att du började med detta?
– Jag började med skådespeleriet som barn, skolan satte upp teaterföreställningar för eleverna och jag älskade det. Jag började på så sätt tidigt även om det inte var förrän efter skolan som jag faktiskt började jobba som skådespelare på riktigt, säger Moa och fortsätter:
– Det var där allt började. När jag blev äldre och förstod att detta kunde vara ett yrke så visste jag att det var detta jag skulle göra när jag blev stor. Jag fick fler och fler jobb inom TV och film och det är det jag har jobbat mest med sen jag var i unga tonåren.
Även om Moa mestadels jobbar med film och TV så är hon även verksam inom teater.
– Visst händer det att jag jobbar med teater ibland! Det är härligt med lite omväxling, det är ju två olika typer av skådespeleri och jag känner att jag utvecklas genom att göra lite av varje.
Vilken är din favoritroll hittills?
– Min favoritroll hittills är Runa som jag spelade i ”The Huntress”. Vi är ganska lika på många sätt och jag känner igen mig i henne.
Har du någon förebild inom skådespelaryrket?
– Det finns många väldigt duktiga skådespelare, men jag tycker att Donald Sutherland är en fantastisk skådespelare som jag ser upp till väldigt mycket.
Vad är det roligaste med att vara skådespelare?
– Att få träffa så många kreativa människor och få skapa något tillsammans. Det är något speciellt med att se ett manus komma till liv och till slut bli en färdig film.
Har du några tips till ungdomar som drömmer om att bli skådespelare?
– Det är lätt att tro att detta är ett glamoröst yrke när man ser den färdiga filmen på bioduken eller alla mingelbilder från premiärer och fester, men det här jobbet kräver väldigt mycket tid och hårt arbete. Då är det nog viktigt att fråga sig själv hur mycket man vill detta, är det din dröm så ska du inte ge upp! tipsar Moa Stefansdotter.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v4

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS