ANNONS

Maj och Magnus Hermansson har investerat för framtiden i och med satsningen på att gå från mjölkgrop till en mjölk
Foto: Mikael Eriksson

Mjölkbönderna tar klivet in i framtiden

ÖRÄNGARNA. En satsning för framtiden. Så ser mjölkbönderna Magnus och Maj Hermansson i Örängarna på den investering de gjort i en mjölkrobot. I oktober kunde de ta det hela i drift.

– Vi har pratat med andra bönder och hört oss för med rådgivare, säger Magnus Hermansson där han står bredvid den stora rostfria mjölktanken.
En tank som ingår i den två miljoners satsning som gjorts i gården i form av en mjölkrobotanläggning.
Magnus är tredje generationen Hermansson som driver gården i Örängarna och han gör det tillsammans med sin hustru Maj. De har ett par deltidsanställda till hjälp för att de ska hinna med allt som ska göras.

Magnus kan se tillbaka på en tid när korna stod uppbundna i en båsladugård och till det att de gjorde förra större investeringen då man gick över till lösdrift och även byggde en mjölkgrop, men även då var det många av momenten som fick göras för hand. Nu har man tagit nästa större steg, ett steg in i framtiden. Under hösten kom mjölkroboten på plats och nu har man hunnit köra in och trimma in anläggningen.

Det är en stor förändring, både på gott och lite ont. I den nya anläggningen går korna själva in och blir mjölkade. Maskinen känner av vilken ko det är och håller reda på allt från hur mycket foder varje ko ska ha till mjölkens kvalitet och hur mycket mjölk varje ko ger. Den analyserar även mjölkens kvalité och kan sortera bort mjölk som inte håller rätt kvalité.
En annan fördel är att mjölkningen nu kan ske dygnet runt och inte som tidigare på vissa tider.

Det har varit mycket nytt att sätta sig in i när nu datorn har gjort sitt inträde i ladugården.
Maj plockar fram sin mobiltelefon, i den finns en app som är länkad till mjölkroboten. Via appen får hon såväl information om mjölkningen som larm om något skulle gå fel. Och larmet kan komma när helst på dygnet, då är det bara att bege sig ut i ladugården och åtgärda det som blivit fel.
– Allt måste bara funka, säger Magnus.
68 mjölkkor finns på gården, några fler kan det inte bli, det sätter tillgången på mark stopp för.
– Medelbesättningen på en mjölkgård i Sverige är mellan 80 och 90 kor, säger Magnus.
Det gör att gården i Örängarna klassas tillhöra ned nedre skiktet för att vara en medelstor gård.

Hos Hermanssons ger varje ko runt 9000 liter mjölk per år, omräknat per dag så handlar det om cirka 25 liter per ko.
Magnus och Maj har valt att satsa på att ha en kravbesättning, vilket innebär att allt foder är kravodlat samt att allt köpt foder måste vara kravgodkänt. Magnus och Majs kor får heller inte lika mycket kraftfoder som konventionellt hållna kor. Det gör dock att deras kor ger lite mindre mjölk än kor från en konventionellt driven gård. Men i gengäld så får Magnus och Maj lite mer betalt för mjölken när den levereras till mejeriet.

Magnus funderar en stund på svaret när han får frågan om vad tjusningen är att vara mjölkbonde, han konstaterar att det aldrig blir tråkigt eller ensamt.
– Man blir aldrig fullärd, det finns alltid något som man kan förbättra, säger han.
Går något sönder går det inte att vänta till nästa dag med att laga det, utan det är bara att se till att det blir reparerat.
– Det är en livsstil, säger Maj.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 04 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS