ANNONS

Emil Lantz är verksamhetsutvecklare inom kultursidan på studieförbundet Bilda och har reagerat på att kulturanslagen ser ut att minska i många dalakommuner nästa år.
Foto: Arkiv

Minskade kulturanslag oroar studieförbundet

SÖDRA DALARNA. Emil Lantz är verksamhetsutvecklare inom kultursidan på studieförbundet Bilda och har reagerat på att kulturanslagen ser ut att minska i många dalakommuner nästa år.

– Det känns lite oroväckande, säger han.
Emil Lantz är verksam över hela Dalarna, men utgår från Avesta och har även kontorsplats i Borlänge. Han har reagerat på att många dalakommuner ser ut att minska kulturanslagen under 2020.
– Det känns lite oroväckande att det bara ska dras in på de här medlen, samtidigt som kommunerna vill att vi ska öka vår verksamhet. Det är ju svårt när vi har mindre pengar att använda, säger Emil Lantz.
– Det går inte att göra allt gratis. Ledare ska avlönas och vi måste hyra lokaler, fortsätter han.
Situationen skiljer sig dock åt mellan kommunerna.
– I Avesta är det ganska bra, då är det värre i exempelvis Hedemora och Leksand. Vi hade tänkt starta upp bland annat ett musikkollo i Hedemora, men det går inte att nystarta när medlen minskar. Det är lite synd, Hedemora är en musikkommun men det är svårt för oss att komma i gång med den här verksamheten, säger Emil Lantz.
Kulturdelen inom Bilda har störst fokus på musik, men har även verksamhet inom teater och dans.
– Minskningarna kommer att märkas under 2020. När vi får mindre medel att använda så är det bara att slå planerna ur huvudet. Kommer det inga pengar så får man tänka om lite, säger Emil Lantz, som påpekar att han är medveten om att kommunerna måste spara pengar.
– Men det är tråkigt när det tas bort helt och blir noll. Ofta är det kulturen som tar stryk först vid besparingar. Det vore väldigt tråkigt om fler musikscener i länet skulle försvinna.
Vad kan ni göra i stället?
– Vi får försöka på andra vägar, bland annat genom att uppmuntra ungdomarna att starta föreningar så att de kan söka bidrag från kommuner och företag, säger Emil Lantz.
Han betonar att det är ungdomarna som kommer att drabbas hårdast.
– De som är över 25 år kanske inte märker så mycket men ungdomarna mellan 13 och 20 kommer att känna av det väldigt mycket. Vi har haft musikkollo och skatekollo i Avesta under sommaren, och där kan vi fortsätta, men vi har ingen möjlighet att starta upp ett musikkollo i Hedemora och Säter, som vi hade tänkt, säger Emil Lantz.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, v5

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS