ANNONS

Minskade bidrag hot mot föreningar i Falun

FALUN. Det sjuder bland idrottsföreningarna i Falun. Minskade bidrag från både stat och kommun samt höjda lokalhyror har upprört flera föreningar.

En av dem är Falu BS fotboll.
– Idag tar kommunen betalt för allt, till och med en sliten kiosk på Kopparvallen.
Anders Östling, styrelseledamot i Falu BS, skräder inte med orden och är väldigt kritisk mot fritidsnämndens agerande.
– Fotbollen och kommunen bör vara i allians med varandra och ingenting annat.

Han får medhåll från Håkan Åman, mångårig ledare inom falufotbollen och numera ordförande i klubben:
– Falu BS FK har över 400 aktiva spelare. Totalt finns det cirka 2 000 fotbollsspelare i Falun, flest ungdomar. Minskade bidrag och stöd gör det svårt att bedriva en bra verksamhet, säger han.

Bakgrunden är alltså att kommunen sänker det lokala aktivitetsstödet (LOK) från 37 kronor till 32 kronor per deltagartillfälle. “De omfördelade medlen ska istället användas för att stötta skolidrottsföreningars verksamhet”, skriver kommunen i sitt pressmeddelande.
– Kommunen ger skolan möjlighet att komma igång med idrottsaktiviteter via Skol IF. Ingen dum tanke, men hur ska det genomföras? Det finns en risk att de indragna medlen från idrottsföreningarna går till reparation av gator eller snöröjning, fortsätter Anders Östling.

I Falu BS fall innebär det cirka 45 000 kronor totalt, statligt och kommunalt bidrag, i år. De pengarna måste in från annat håll.
– Om vi inte hittar sponsorer drabbar det spelarna och deras föräldrar. Det innebär att fotboll, som varit en lättillgänglig sport, en sport som alla känner till oavsett bakgrund, inte blir det längre, konstaterar Håkan.

Under förra veckan var fritidsnämndens chef Tomas Jons ute och informerade föreningar om vad minskat LOK-bidrag innebär. Under mötet kom ytterligare besked om förändringar av framtida ekonomiskt stöd till föreningarna.
– Han informerade om att LOK-stödet så småningom kommer att fasas ut, men att det inte skulle innebära mindre pengar för klubbarna. Pengar ska ges till föreningar som tar emot nya personer som inte varit aktiva i klubben tidigare. De 400 ungdomar vi har sedan tidigare är alltså inte värda någonting?, ryter Anders Östling.

De båda ledarna är fundersamma och behöver tydligare besked från kommunen. De bedömer att konsekvensen av fritidsnämndens beslut är att föreningar måste höja tränings- och medlemsavgifter.
– Det kommer att få till följd att familjer som redan har jobbigt ekonomiskt måste säga tack och adjö. Det medför att fler barn kan bli stillasittande hemma. Beslutet innebär ännu större utslagning än tidigare.

Anders Östling och Håkan Åman ger sig inte. De menar att kommunen får hitta andra lösningar för stillasittande ungdomar och inte slå undan benen för föreningar som redan nu gör en stor social insats.
– Kommunen utvecklar inte idrotten utan avvecklar. Allt ideellt arbete som utförs i föreningslivet måste få uppskattning, hävdar Anders Östling bestämt.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 06 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS