ANNONS

Ett kärt återseende när åttaåriga Minou Bergström hämtade sin enhörning Unicorn efter dennes övernattning hos Billie på Ludvika bibliotek.
Foto: Veronica Rigtorp

Minous gosedjur fick sova över på biblioteket

Under sportlovet hade barns gosedjur möjlighet att få sova över hos ”Billie” på Ludvika bibblan. Något som blev en succé.

Under måndagen lämnades cirka 15 gosedjur in för övernattning och ytterligare gosedjur under resten av veckan.
– Aktiviteten pågår till och med torsdag, så vi hoppas på många fler gosedjur som vill övernatta, sa biblioteksassistent Sandra Lagerström, när tidningen hälsade på.
I snitt övernattade tolv gosedjur per natt.
I ett av studierummen finns Billies rum. Där kunde barn lämna sina gosedjur för en övernattning. Flera av barnen som lämnade sina gosedjur hade också skickat med ett handskrivet brev där de berättade lite om gosedjuret. Vad djuret hette och liknande information som kunde bra att veta för Sandra Lagerström som höll i övernattningen.

Alla barn fick en bild på övernattningen med Billie som Sandra tagit. På några kunde det vara kommentarer över hur gosedjuren hade haft det.
När barnet dagen efter hämtade sitt gosedjur fick hon/han välja en bok ur Billies bokhylla, samt en tygkasse med keps, reflex, klistermärken och tatuering. Allt med biblioteken i Ludvikas barnlogga.
Åttaåriga Minou Bergström kom för att hämta sin enhörning Unicorn. Sandra Lagerström lämnade över gosedjuret och bilden. Sedan fick Minou välja en bilderbok eller kapitelbok från Billies bokhylla.
Det var ett kärt återseende mellan Minou och Unicorn.

Aktiviteten har flera syften, bland annat att lära barn mer om sina rättigheter, då barnkonventionen numera är lag i Sverige.
Sandra visar den lapp som barnen/föräldrarna fyllde i när de lämnade in gosedjuret. Där stod bland annat: Får gosedjuret vara med på sociala medier?
Med frågan vill man skapa en tanke till både föräldrar och barn om barns medverkan eller icke medverkan i sociala medier.
Förhoppningsvis leder det till diskussion kring medverkan på nätet och barnens rätt att själva bestämma över detta.
Detta som ett led i att ta in barns rättigheter i biblioteksverksamheten.
– Att barn själva får bestämma hur de vill göra när det gäller att medverka i sociala medier. Det här är någonting de växer upp i, säger Sandra Lagerström.

Biblioteket jobbar mer och mer mot barn i åldrarna 0-5 år gamla, även om just övernattningen riktade sig till alla åldrar. Även tolvåringar lämnade in gosedjur, vilket överraskade personalen.
– Vi kommer att jobba vidare runt detta, även om vi inte vet riktigt hur än, säger Sandra Lagerström.
Biblioteket har fått projektmedel av kulturrådet för att jobba mer med små barn.
Med medlen har man haft möjlighet att skapa loggan och köpa in prylar med loggan på, för att kunna sprida intresse för biblioteket och vikten av att läsa.
– Vi vill nå föräldrarna så de blir läsande förebilder. Jag vill trycka på att ”lite” är så himla bra. Läs en sida eller titta och berätta om en bild. Allt räknas och är mycket bättre än ingenting.

Det viktigaste är språkutvecklingen, som man får till sig via läsningen, och som läsning räknas även lyssning av böcker i detta kontex.
Barn som är 17 år, som har blivit lästa för, har ett ordförråd på 50 000 till 70 000 ord.
Barn som är 17 år, som inte blivit lästa för, har ett ordförråd på 15 000 till 17 000 ord.

Biblioteksassistent Sandra Lagerström lämnar över enhörning Junicorn till åttaåriga Minou Bergström efter gosedjurets övernattning. Foto: Veronica Rigtorp
Biblioteksassistent Sandra Lagerström frågar om det ska vara en grön eller orange påse. Åttaåriga Minou Bergström väljer den oranga tygpåsen med gåvor. Foto: Veronica Rigtorp
Ett gosedjur på övernattning hos Billie på Ludvika bibliotek. Foto: Veronica Rigtorp
Gosedjurets övernattning började med att barnet/föräldern fyllde i detta formulär där en fråga tog upp medverkan i sociala medier. Med frågan ville man skapa en tanke till både föräldrar och barn, om barns medverkan eller icke medverkan i sociala medier. Foto: Veronica Rigtorp

Trolldockorna från förskolaklass i Sörvik fick också chansen att till övernattning hos Billie på Ludvika bibliotek. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS