ANNONS

Bob Thurnell poserar med minnestavlan och relieferna som har återskapats av gamla modeller. Bakom står Emil Gustafsson, som ska göra trätavlan, kultursekreteraren Karin G Hästö och projektledaren Per Wallnor.
Foto: Pär Sönnert

Minnestavlan har återskapats och ska snart sättas på plats

SÄTER Minnestavlan som stals från Rådhuset i Säter för tiotalet år sedan har återskapas. I september återinvigs tavlan, som ska sättas upp på samma plats som sin föregångare.

1992 var det 350 år sedan Säter fick sina stadsprivilegier. Detta ville Bertil Sahlberg uppmärksamma och han föreslog därför att det skulle skapas en minnestavla som skulle sitta på Rådhuset.

– Den satt på ena hörnet av Rådhuset, mot Storgatan till, men sedan var det någon som stal tavlan för knappt tio år sedan. Tjuvarna trodde väl att det fanns koppar i tavlan, säger Karin G Hästö.

Efter lite detektivarbete hittades mallarna, texterna och gjutformarna från originalet.
– Mallarna fanns i kommunens arkiv. När Bertil Sahlberg avled så hamnade mycket av hans saker i arkivet. Man har sökt efter mallarna där tidigare, men inte hittat dem. Nu gick det bättre, säger Karin G Hästö.

– Texten har justerats något, för att bli lite mer modern. Sedan sökte vi efter någon som kunde utföra jobbet och tillverka tavlan. Från idén till nu har det nog gått två år, tror projektledaren Per Wallnor.

Kommunen fick napp i Falun, där Bob Thunell jobbar på Thunell Konsthantverk.
– Det är jag och dottern Camilla som har jobbat med detta. Vi har gjort skylten, formen och modellen. Själva skylten väger 22,5 kilo. Modellen fanns ju kvar, så vi gjorde en sandform och använde gjutbrons som värms upp till 1100 grader. Själva gjutningen gjordes av Morells gjuteri i Mora, berättar Bob Thunell.

De tre relieferna, föreställande Sätersmeden, Gustavus Rex (Gustav II Adolf) och Christina Regina (Drottning Kristina), har också återskapats.
– Det var Drottning Kristina som gav Säter stadsprivilegierna 1642. Hon var dotter till Gustav II Adolf, säger Karin G Hästö.
– Formerna för relieferna fanns kvar, så det var bara att gjuta, berättar Bob Thunell.

Karin G Hästö passar på att meddela att det inte finns någon koppar i den nya skylten.
– Så att ingen får för sig att stjäla även den här. Skrotvärdet är nära noll, säger hon.
Innan skylten kan göras klar ska trätavlan, som skylten och relieferna ska sitta på, behandlas.
– Jag ska oljebehandla och lacka trätavlan innan det blir helt klart, berättar Emil Gustafsson, från JLT Bygg.

Tanken var att minnestavlan skulle återinvigas i samband med Historisk vecka och Konsthjulets dag, den 9 augusti.
– Men den hinner inte bli klar dess, så i stället ska vi hålla en separat invigning som blir söndagen den 13 september, som en del av programmet för kulturhusens dag. Vi kommer även att visa cellerna bakom rådhuset och erbjuda ett föredrag om rättsväsendet i Säter. Konsthjulet visas men utan föredrag denna gång, meddelar Karin G Hästö.

Fakta:
Texten på skylten lyder:
“Minnestavla Säter 350 år 1992. Sätra blev 1520 hemvist för den danske kungens fogde.
Kung Gustaf II Adolf beslöt att här grunda en stad som säte för landshövdingen i Säter och Näsgårds län.
1620 anlades vid Ljusterån landets första kopparverk. Hit förlades också myntverk för klippingar och rundmynt.
Drottning Kristina utfärdade stadsprivilegier 1642.”

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 36, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS