ANNONS

Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har besökt Dahlander Kunskapscentrum i Säter.
Foto: Pär Sönnert

Ministern imponerades av verksamheten i Säter

SÄTER Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har besökt Dahlander Kunskapscentrum i Säter. Hon fick en presentation av verksamhetens arbete med att korta vägen till egen försörjning.

På väg till Socialdemokraternas A-dagar i Mora stannade arbetsmarknadsministern Eva Nordmark till i Säter och besökte Dahlander Kunskapscentrum. Där fick hon en presentation av verksamheten, bland annat om hur det jobbas för att korta vägen till egen försörjning för de som har kommit till Säter kommun från andra länder.
– Vi jobbar mycket mot de som står allra längst borta från arbetsmarknaden. Dels genom att stötta dem språkligt, dels genom att försöka hitta jobb som passar för dem, säger Anne-Marie Ställ, biträdande rektor på Dahlander Kunskapscentrum.
– Om språket inte är etablerat så är det svårt. Det är viktigt att språket utvecklas och därför knyter verksamheten an mycket till SFI, fortsätter hon.

Under presentationen fick ministern bland annat veta att många av deltagarna gått vidare till egen försörjning, både inom kommunen och inom privata företag.
Mattias Hörnvall, ansvarig för det kommunala aktivitetsansvaret, berättade om insatserna som görs för att nå unga mellan 16 och 24 som varken studerar eller jobbar.
– Psykisk ohälsa är ett jättestort problem hos dem och vi har mycket att göra. När kommunen har mycket pengar så kan vi lägga mer tid på de här ungdomarna men risken är att de får mindre tid när det blir sämre tider för kommunen, säger han.
– Fördelen att jobba med detta i en liten kommun är att man lär känna dessa ungdomar och får en bra relation till dem, flikar Eva Nordmark in.

Efter besöket, på väg ut till den väntande bilen för vidare färd mot Mora, lyfte ministern fram ett par saker som hon fastnat för under presentationen.
– Detta är styrkan med en liten kommun, att man kan jobba tillsammans så här. Verksamheten här på Dahlander Kunskapscentrum är ett bra exempel på hur man kan jobba på en liten ort, att man kan samla insatser. Det är viktigt att det bedrivs en arbetsmarknadspolitik som fungerar över hela landet. Det är ingen “quick fix”, säger Eva Nordmark.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 8, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS