ANNONS

Mimerlaven består av tre hus av olika höjd. Själva laven är den högsta delen, 64 meter hög. Under den finns ett lodrätt schakt som är 325 meter.
Foto: Rebecca Linder

Mimerlaven säkras inför festivalen

NORBERG. Inför årets upplaga av Norbergsfestival valde kommunen att ta säkerhetsfrågan kring Mimerlaven på allvar. Sedan i våras har arbete pågått med att höja säkerheten på området.

– Vi har fått en lista på vad vi behövde åtgärda mer, vilket vi nu också har sett till att åtgärda, säger Joachim Stridsberg, kulturchef på Norbergs kommun.
Nu den 25-27 juli är det dags för årets upplaga av Norbergfestival som arrangeras för 20:e året i kommunen. Festivalen hålls i Mimerlaven med omnejd, där man fram till 1981 bearbetade järnmalm. Det är en festival för elektronisk och experimentell musik och konst.

I år kommer ett 50-tal akter att medverka under den tre dagar långa festivalen.
– Festivalen är väldigt viktig för Norbergs kommun och därför anser vi också att det är viktigt att höja säkerheten på området. Det är en gammal industrilokal vilket också är en udda plats för en festival, men miljön bidrar också till att festivalen blir unik, framhåller Joachim Stridsberg vidare.

1 juli i år gjorde Södra Dalarnas räddningstjänstförbund inspektionen och de kom sedan med ett föreläggande enligt lagen om skydd mot olyckor. Totalt pekades sex brister ut och dessa ska nu vara åtgärdade så att festivalen, som är utsåld, kan genomföras som planerat.

Åtgärderna som genomförts handlar bland annat om en komplettering av utrymningsvägar i form av tillfälliga externa trappor, komplettering av nödbelysning samt att byta ut alla tillfälliga elektriska installationer till fasta installationer.
– Dessa åtgärder kom inte som någon överraskning, vi har ju tagit initiativ till att öka upp säkerheten, säger Tobias Back, förenings- och näringslivsutvecklare på Norbergs kommun.

Han tillägger också att det finns många som är intresserade av att komma och se laven.
– Ska vi på sikt kunna ha guidade visningar där måste det definitivt vara säkert, säger Tobias Back.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS