ANNONS

Foto: Dreamstime

Miljövänlig och billig el till världens fattiga länder

Civilingenjören Linnea Bergman säljer solenergisystem till Afrika för att världens fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el.

Linnea Bergman är en av två som fick Årets alumner vid Linköpings universitet. I år var hyllningsceremonin digital och den ägde rum den 16 oktober.
Hon är vd för Linköpingsföretaget Solar Bora som utvecklar och säljer solenergisystem för den afrikanska landsbygden.
”Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar”.
Står det i motiveringen till utmärkelsen.
– Det vi gör på Solar Bora är att vi tillhandahåller nästa generations solarhome system. Ett solcellsystem som ger riktig el, vilket är det samma som du får från elnätet, om du har elnät. Vårt system fungerar of vidd, i områden där man inte har tillgång till elnät.
– Min drivkraft är att vara på plats och se att det vi gör, gör skillnad.

Företaget Sola Bora utvecklar och säljer förnybar el utanför elnätet. Det system som företaget bygger består, förenklat, av robusta batterier och solpaneler.
Solceller är ett kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa med miljö.
Företaget har gjort två installationer i Mali och ett i Kenya samt sålt ett första system i Sverige.

Vid Linköpings universitet har Linnea Bergman läst civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management. Utbildningen finns bara i Linköping och ger kunskaper om både teknologi och den omvärld där den ska användas. Hon gjorde sitt examensarbete på det då nystartade Solar Bora, fick därefter jobb och blev vd ett år senare. 2020 utsågs hon till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer och fick ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium.
Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang (ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student).

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS