ANNONS

Birgitta Hägg, integrationsstrateg, är glad över att projektet nu är igång.
Foto: Rebecca Linder

Miljonprojekt för bättre integration

AVESTA. Nu sjösätter Avesta kommun projektet “Vilka är vi?”. Det är troligen den största utbildningssatsningen kommunen gjort.

All personal ska utbildas och få möjlighet att samtala om frågor som rör integration.
– Oavsett om man bott på orten hela livet, kommit flyttande från Boden eller Bagdad ska vi känna tillhörighet, ha utbyte av varandras olikheter och samverka utifrån kompetens och behov, säger Birgitta Hägg, integrationsstrateg.

Hon har arbetat med projektet i ungefär två år hittills. Från idé, till att söka projektmedel och utforma material som nu samtliga av kommunens anställda kommer att få ta del av. Detta genom att samtalsledare nu utbildas under två dagar. Utifrån filmatiserade faktaavsnitt ska de sedan leda samtal på sina respektive arbetsplatser.
– Vi har representanter från ungefär hälften av kommunens verksamheter här idag som utbildas och sen tar vi hälften nästa år, säger Birgitta Hägg.

Projektet finansieras av ESF (Europeiska social fonden) och Avesta kommun har beviljats 4,7 miljoner kronor till projektet. Samtidigt pågår också ett parallellprojekt i Orsa. Det innebär att sammanlagt 2 500 anställda kommer att delta i utbildningen under de två år satsningen ska pågå, fram till september 2020. Varje anställd ska då ha fått fem timmars utbildning med målet att öka kunskapen och ges tillfälle till reflektion för att tillsammans skapa än mer inkluderande arbetsplatser.

Materialet kommunens medarbetare kommer att få jobba med har tagits fram i samarbete med forskare vid Högskolan Dalarna.
– Vi ville göra ett material som funkar för oss här och mycket av det material som finns kring inkluderande arbetsplatser och integration utgår från storstadsperspektivet, säger Birgitta Hägg.

Två av samtalsledarna som nu utbildats är Sofia Nielsen och Andrea Sandqvist Bersán som båda arbetar som kockar på kostenheten. – Jag tyckte att det lät intressant. Det är ett viktigt men svårt ämne som jag tror att många behöver ändra inställning kring, säger Andrea Sandqvist Bersán.
Samtidigt så tycker de att Avesta redan kommit en bra bit på väg. Bland annat genom extra tjänster där många långt från arbetsmarknaden får en chans att komma in.
– Jag tror absolut att det här projektet kommer att kunna ge effekt och vi har bra material att jobba med, säger Sofia Nielsen.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 49 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS