ANNONS

Kommunstyrelsen med Fredrik Rönning (S) i spetsen beslutade på tisdagen att satsa totalt närmare 60 miljoner kronor under tre år på äldrevården, skolan och gatorna
Foto: David Wallman

Miljoner till äldre, barn och gatuunderhåll

SMEDJEBACKEN. Kommunstyrelsen har beslutat att satsa på äldre, barn och gatuunderhåll under de tre närmaste åren. – Det är jätteroligt att vi kan göra så här stora välfärdssatsningar, säger Fredrik Rönning (S).

Smedjebacken har en stark ekonomi, vilket enligt kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning beror på att verksamheterna är duktiga på att hålla i slantarna samt på att man fått ökade statsbidrag.
Därför har han och övriga ledamöter i kommunstyrelsen beslutat att göra tre stora satsningar under åren 2022-2024 – på äldre, barn och extra gatuunderhåll.
När det gäller äldreomsorgen satsas 12,6 miljoner kronor per år under tre år.
– Det ska gå till mer personal på äldreboenden och hemtjänsten, vilket leder till bättre kvalitet på vården och bättre arbetsvillkor. Dessutom vill vi satsa på utbildning, så att vi får fler behöriga undersköterskor, säger Fredrik Rönning.
När det gäller barnen så kallas satsningen på tre miljoner per år en jämlik förskola och skola. Exakt hur det ska gå till är inte klart än, men det handlar i slutändan om att få fler elever som klarar hela grundskolan.
– Och då måste man börja i förskolan, kommenterar Rönning.
Den tredje stora satsningen handlar om att underhålla gatorna. På det ska kommunen lägga fyra miljoner per år under de närmaste åren, men var det ska underhållas är inte klart.
– Vi kommer med en plan under våren.
När det gäller budgeten för 2022 så uppgår den totalt till 681 miljoner kronor. Förutom att Moderater och Liberaler ville lägga två miljoner till på individ- och familjeomsorgen samt en miljon på integration så är politikerna överens.
– Det känns jättebra att kunna satsa så här mycket och ändå ha ett bra resultat på sista raden, säger Rönning.
Överskottet beräknas bli 24,5 miljoner kronor för nästa år.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS